Turismrapporten är framtagen med hjälp av siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrås rapport ”Turismens samhällsekonomiska betydelse för Åland” och branschanalysen tillsammans med Ålands näringslivs vd Anders Ekström.
– Utredningarna kommer att fungera som underlag när Visit Åland reviderar den nuvarande turismstrategin 2022, säger vd Lotta Berner Sjölund.
Enligt turismrapporten uppgick landturismens konsumtion till cirka 105 miljoner euro 2018, det är en ökning med tio procent jämfört med 2008. Den totala turismen, vilket alltså också inkluderar passagerarfärjornas försäljning och åländska företags turisminkomster utanför Åland, har minskat med fyra procent under motsvarande tidsperiod.
Den totala turismens andel av Ålands bnp uppskattas till 18,4 procent. Landturismens andel uppskattas till 2,9 procent att jämföra med 1,9 procent och 2,4 procent för Finland respektive Sverige. Rapporten visar också att var femte ålänning inom den privata sektorn är sysselsatt inom turismen.
– Det är jättestora siffror. Turismen är Ålands viktigaste export, säger Lotta Berner Sjölund.
Fler men kortare övernattningar
Den åländska turismens förädlingsvärde har de senaste tio åren minskat med cirka 14 procent vilket till stor del förklaras av nedgången inom sjöfarten. Det totala antalet övernattningar har däremot ökat med åtta procent sedan 2013. År 2018 var det totala antalet övernattningar cirka 1,8 miljoner.
– Vi ser att fler turister kommer till Åland men att de stannar färre dagar. Deras konsumtion ökar också, men det är fortfarande sämre lönsamhet i branschen än för fem år sedan, säger Lotta Berner Sjölund.
Störst utmaningar ser Visit Åland och Ålands näringsliv kring möjligheterna att marknadsföra och erbjuda upplevelser och aktiviteter.
– Turisterna kommer inte längre bara för att bo på hotell. Det är intresserade av att uppleva och aktiviteter. De spenderar mer pengar på sånt, säger Camilla Sommarström, destinationsutvecklare på Visit Åland.
Lotta Berner Sjölund konstaterar också att turisterna blir allt mer krävande när det kommer till information.
– Allt ska fungera effektivt. Man vill veta varifrån och när bussen går och man vill veta det direkt på sin telefon. Vi ser att det är på de platser det inte finns lättillgänglig information som vi tappar.
Turisterna ambassadörer
Lotta Berner Sjölund säger att det finns stora utmaningar med att göra alla som reser till Åland till ambassadörer.
– Vi måste få alla som kommer hit att gilla destinationen och marknadsföra den vidare. Särskilt när det kommer till intressen och upplevelser.
Anders Ekström säger att det är många som vill kunna erbjuda just det.
– Många vill utveckla och göra nya saker men de kommer inte dit. Hur vi kan underlätta för turistföretagarna att utvecklas är en jätteviktig fråga.
I branschanalysen framgår att 56 procent av turistföretagarna i dag anser sig ha tydliga mål och aktivt strävar efter tillväxt. Att nå målgrupper och marknader samt att utveckla marknadsföring och försäljning är de största utvecklingsbehoven enligt företagarna själva. Samtidigt anser hälften av dem att kostnadsnivån hindrar dem från att utvecklas.
Analysen visar också att företagarna använder en väldigt liten del av sin budget till marknadsföring.
– Och då finns det de som drar upp snittet ganska mycket. Det är många som lägger inget eller väldigt lite på marknadsföring och man ser helt klart att det påverkar verksamheten. Utmaningen är att marknadsföringen i större utsträckning behöver vara digital och alla använder inte ens sociala medier. Det är många som vill men de har inte kunskapen. Andra vet vad de borde göra men har inte resurser, säger Anders Ekström.
Inte exportmogna
Av analysen framgår vidare att 72 procent av åländska turistföretag är intresserade av marknadsföring och försäljning utanför Sverige och Finland. Men bara 23 procent, eller 16 företag, är ”exportmogna” enligt Visit Finlands kriterier.
Anders Ekström säger att många turistföretagare i dag upplever att det är svårare att verka än det var för 10-15 år sedan.
– För att få någon tillväxt behöver företaget gå bra och många småföretagare upplever att det är mycket som blivit svårare de senaste åren. Det är fler regelverk, kostnader och bara allmänna förutsättningar som gör att man upplever att man måste lägga ner mer tid på till exempel administration. Det är tid som man i stället skulle kunna lägga på marknadsföring och som i sin tur förhoppningsvis skulle synas i lönsamheten.
– Det är när man har lönsamhet som man investerar och utvecklas. Att underlätta för småföretagare och ge dem mer tid för marknadsföring är nog en nyckel för att komma framåt.
Björn Wennström, pr-och marknadskommunikatör på Visit Åland, säger att åländska turistföretagare också behöver tänka mer från kundens perspektiv i sin marknadsföring.
– Man måste prata om vilka upplevelser de som kommer hit vill ha och hur man kan lyfta fram det i sin marknadsföring.
Kevin Eriksson