Efter ett första regeringsår olikt något annat presenterade landskapsregeringen (LR) i går torsdag sin första riktiga budget efter fyra tilläggsbudgetar bestående av diverse krisåtgärder. På grund av coronapandemin har hela regeringsprogrammet ställts på ända. Många av de åtgärder som utlovas i regeringsprogrammet får vänta till förmån för att upprätthålla redan påbörjade insatser.
Det har varit en unik budgetprocess på flera sätt, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C) när hon inleder pressträffen.
– För det första har vi haft väldigt kort om tid. I vanliga fall lämnar avdelningarna och underlydande myndigheter in sina budgetförslag till medlet av augusti, men på grund av covid-19 blev det också försenat. Det betyder att vår process har varit ganska kort och väldigt intensiv.
Något annat som varit speciellt för just den här budgetprocessen är den politiska samsynen.
– Det har egentligen inte varit några större politiska tuppfäktningar inne i LR:s sessionssal. Jag har varit med i sex budgetar tidigare, och i vanliga fall brukar det kunna vara ganska gnabbigt emellanåt när man försöker försvara sina positioner, sitt parti och sin region, säger Veronica Thörnroos och fortsätter:
– Men den här gången vågar jag säga att LR har lyft blicken och inte funderat på vad som är det bästa för det egna partiet, utan sammantaget vad som är det bästa för Åland.
”Vi tar ansvar”
Ålands offentliga ekonomi är, och kommer även framåt att vara, under hård press. I den fjärde tilläggsbudgeten begärde LR en lånefullmakt på 60 miljoner euro, som godkändes av lagtinget. Fullmakten går ut i mars, men finansminister Torbjörn Eliasson (C) säger att den kan komma att behövas redan före jul i år.
2021 beskrivs som ett kommande krisår och LR begär nu en ny fullmakt av lagtinget att låna upp till 77 miljoner euro. Åtta miljoner euro har även strukits ur avdelningarnas äskanden, trots att de redan från början var ombedda att vara restriktiva.
LR har kommit fram till att det inte finns någon ekonomisk ”quick fix” i en kris, säger Veronica Thörnroos.
– Vi har ett ansvar och vi tar ett ansvar. Vi tar ansvar för ålänningarna, för den offentliga förvaltningen, för kommunerna, och vi försöker också ta ett ansvar och hjälpa det privata näringslivet. Det behövs ett tryggt, stabilt ledarskap.
Hållbarhet i fokus
De sociala konsekvenserna av pandemin är minst lika oroande som de ekonomiska, menar Veronica Thörnroos. Både den utdragna arbetslöshetssituationen och restriktionerna kring smittspridningen tär på människornas tålamod.
Inom en snar framtid kommer situationens effekter på folkhälsan att synas, tror hon.
Något som LR däremot står fast vid, trots många uteblivna reformer i budgeten, är det utlovade hållbarhetsarbetet.
– När det gäller miljön har vi sagt att lagt kort ligger. Vi kommer inte att backa från de miljömål som tidigare har satts, säger Veronica Thörnroos.
”Kriser går över”
Allt är dock inte nattsvart, påpekar flera ministrar. Underskottet är helt jämförbart med det för år 2020, menar Torbjörn Eliasson.
– Den var lagd för ett normalår, men hade ändå ett underskott på 15 miljoner euro exklusive upplösning av reserveringar.
Utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) lyfter fram att flera satsningar görs på energiomställning och att stärka den cirkulära ekonomin.
– Vi har fått ett förnyat sätt att förhålla oss till miljön. Därför är miljöpolitiken fortsatt prioriterad i LR och inför 2021 vill vi göra rejäla satsningar på vattenförbättringsåtgärder.
Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) uppmanar till tro på ett ljus i tunneln.
– Åland 100 ska vara den där fyrbåken som visar att vi kommer att ha en lysande framtid framöver. Kriser går över – jag är helt övertygad om att den här gör det också.
Fredrika Fellman