Quickly tvättcentral på Godbyvägen blev 2007 en del av Lindström Group med huvudkontor i Helsingfors. 2020 bytte Quickly namn till Lindström Åland. Samma år slutade den tidigare vd:n.
Men förra året insåg man att det fanns behov av en lokal vd, och Heidi Putus tog sig an rollen hösten 2021. Hon kommer senast från en roll som försäljningsansvarig på företaget och har en tidigare bakgrund inom resebranschen.
Tvätt- och textilserviceföretaget jobbar främst mot lokala kunder inom vården, livsmedelsbranschen, hotell- och restaurangbranschen och turismen. Många av kunderna finns inom sektorer som drabbats hårt av pandemin, något som har påverkat tvätteriet.
– Vi har fått anpassa verksamheten efter rådande omständigheter och vara noggranna med personalplaneringen, säger Heidi Putus.
Cirkulär ekonomi
Lindström på Åland sysselsätter i dagsläget ett trettiotal anställda, men det varierar efter säsong. Eftersom flera kunder verkar inom turistbranschen ökar trycket sommartid. Det är en mångkulturell arbetsplats med flera olika nationaliteter representerade.
– Vi ser det som en rikedom. Personalen är vår största resurs, utan dem skulle vi inte kunna göra det arbete vi gör. Arbetet i tvätteriet är krävande och fysiskt tungt. Det är underbara människor som dyker upp varje morgon, ett toppengäng med glad stämning.
Heidi Putus säger att hon trivs med sina kollegor och samarbetspartners, och anser också att Lindström är en arbetsgivare med värderingar som går ihop med hennes egna.
– Verksamheten grundar sig på cirkulär ekonomi och hållbarhet, säger hon.
En del kunder äger sina egna textilier, men det är också vanligt att man hyr textilier som Lindström införskaffar.
– Vi försöker se till att textilierna har så lång livslängd som möjligt. Det gör vi genom att välja ansvarsfulla partners, som tillverkar textilier som är slitstarka, ändamålsenliga för syftet och går att reparera. Vi har optimerade tvätt- och energiprocesser, från vattenanvändning till kemikalieanvändning. Det är jätteviktigt.
Vill ta ansvar
Lindström inledde förra året ett samarbete med företaget Rester Oy som arbetar med ny teknik som återvinner textilier. Man siktar på att vara globalt kolneutrala till år 2035
Bryr sig kunder mer om hållbarhet numera?
– Absolut, folk är mer intresserade av var tvätten tvättas, hur den transporteras och hur klimatavtrycken ser ut. Textilindustrin belastar miljön, samtidigt kommer textilier alltid att användas. Vi vill vara en ansvarsfull aktör.