– Tvister kostar resurser, därför valde vi förlikning, säger bolagets styrelseordförande Daniela Johansson.
Det blev ingen rättegång om arvodena i bolaget Mariehamn Enerexit för saneringen av bergslagret för reservkraftolja 2019. Strax efter att den muntliga förberedelsen skulle inledas på tisdagsmorgonen meddelades att parterna ingått förlikning i måndags.
Enligt förlikningsavtalet ska Böge Holmbergs bolag Scandenergy Contracting Ab och Sune Axelssons bolag Storeax Ab återbetala en del av de belopp som fakturerade för sitt uppdrag 2019 och de avstår dessutom kraven som ställdes i stämningsansökan.
De båda stämde i december 2020 bolaget på närmare 13.000 euro vardera för arbetet med sanering av oljelagret invid kraftverket 2019 och försöken att sälja den gamla reservkraftdieseln G1 som överförts från Mariehamns Energi.
”För att undvika en tidsödande och långvarig tvist och den osäkerhet som är förenad med tvisten för alla delaktiga parter har parterna enats om en kompromisslösning enligt vilken Scandenergy Contracting Ab och Storeax Ab i förlikningssyfte avstår från sina krav i tingsrätten och återbetalar en del av de fakturerade beloppen. Efter detta har parterna inte längre några yrkanden gentemot varandra”, sägs det i ett pressmeddelande från bolaget.
”Affärsmässig lösning”
Enerexits styrelseordförande Daniela Johansson säger att hon inte kan kommentera detaljerna i förlikningsavtalet, som enskilda summor eller vilka fakturor som ska återbetalas.
– En tvist tar alltid mycket resurser, både tid och pengar. Enerexit såg det som en affärsmässigt gynnsam lösning att ingå en förlikning. Efter en tids diskussioner är tvisten nu löst och med tanke på dagens situation i energisektorn finns det många viktiga saker att fokusera på.
I förlikningen erhåller Böge Holmberg och Sune Axelsson styrelsearvode enligt de principer som har antagits av Mariehamns stads stadsfullmäktige. Principerna gäller för bolag där Mariehamn stad är majoritetsägare.
– Arvodena är de som gällde under deras tid i styrelsen 2019, förklarar Daniela Johansson.
Enligt principerna från 2015 erhåller styrelseordförande 1.500 euro per år och styrelseledamöter 800 euro.
Böge Holmberg vill inte uttala sig om förlikningen utan hänvisar till pressmeddelandet.
Kostsam sanering
Saneringen av bränslecisternen i berget ovanför Svibyviken blev betydligt mera omfattande än man först trott och de båda styrelsemedlemmarna fakturerade för arbetet via sina egna bolag. De ansåg sig ha fått klartecken från stadens ledning att göra själva arbetet, men när omfattningen klarnade stoppades arbetet och styrelsen i Enerexit byttes ut.
Dåvarande stadsdirektören Barbara Heinonen valde även att polisanmäla åtgärderna som misstänkt brott mot jävs- och upphandlingsreglerna, en utredning som ännu pågår. Saneringen kom i slutändan att kosta skattebetalarna omkring en halv miljon euro.
Enerexit såldes senare till Mariehamns Energi för en euro och i styrelsen sitter nu förutom Daniela Johansson även politikerna Lennart Isaksson och Mats Perämaa. Enerexit har redovisat förluster på totalt 705.000 euro för åren 2019-2021, varav 615.000 under det första året.
Rivningen av reservkraftverket med tillhörande skorsten samt bortforsling av hundratals ton skrot gjordes förra hösten.