Landskapsforstmästare Mikael Sandvik beskriver inte situationen som katastrofal, men menar att det finns och en längre tid har funnits tecken som oroar.
– Det är påtagligt att situationen för tallarna de senaste åren har blivit värre. Under några års tid har jag reagerat på att enstaka tallar torkar bort. Det är osäkert vad det riktigt beror på men det har samband med den extrema torkan 2018. Efter det började man se tecken på det.
Enligt Mikael Sandvik gör torka så att trädens egen motståndskraft blir nedsatt och trädet blir allt mer mottagligt för skadeinsekter och svampsjukdomar.
– Torkan då var också grunden för de omfattande angrepp av granbarkborre som vi sett.
En annan skadeinsekt som börjat förekomma mer på tallarna är skarptandad barkborre.
– Den har varit vanlig i de finska och svenska kustområdena, men finns också här. Överlag utgjorde extremtorkan 2018 och stormen Alfrida 2019 en bra grogrund för skadeinsekter.
Också svampsjukdomen diploida pinea förekommer. I december konstaterades ett fall på Åland och den har spritt sig lite.
– Den förekommer bland yngre plantskogar. Bland annat finns den i Lemland men det förekommer exakt samma symptom på träd på andra ställen.
Skogsvårdsföreningens ordförande Torbjörn Björkman säger att naturresursinstitutet LUKE tagit prover på träd med tanke på just diploida.
– En del prover visade att det var diploida och andra visade sig vara något annat. Någon epidemi är det inte frågan om ännu, men det är viktigt att följa med situationen, säger Torbjörn Björkman.
Mikael Sandvik säger att det än så länge inte finns några riktigt bra rekommendationer att bekämpa diploida.
– I Sverige har man rekommenderats att ta ned ungskog som drabbats. Men det ska göras rätt tid på året med tanke på att det är en svampsjukdom så att inte sporerna sprids. Det är viktigt att ha ett så varierat bestånd som möjligt med många trädslag, det gör skogen mer motståndskraftig mot skadeangrepp.
Både Torbjörn Björkman och Mikael Sandvik lyfter också fram klimatförändringarna som en möjlig orsak till att förutsättningarna för våra träd ändras och de kan börja må sämre.
Diploida pinea
• Drabbar mest ungtall på torra marker.
• Ett kännetecken är bruna årsskott.
• Vid angrepp fortsätter skottet att dö nedanför böjen.
• Kan även angripa skott och kottar högt uppe i kronan på äldre tallar.
• Har funnits i Sverige i minst tio år. Finns också i Finland.
Skarptandad barkborre
• En 2-4 millimeter lång skalbagge som lever på tall.
• Finns i både Finland och Sverige.
• Angriper grenar och glansbarken i toppen av försvagade tallar.
• Träd som angripits av skarptandad barkborre börjar torka från kronan neråt och dör oftast snabbt.
Källa: Skogsstyrelsen och LUKE