Ulla Wikström tar emot i sin lägenhet i Mariehamn där hon fortfarande bor. Hon bor en våning upp utan hiss och använder rullator ibland men klarar sig fortfarande hyfsat bra. Hon är stilig i svart tröja och pärlhalsband och blicken är skarp.
– Än så länge går det ganska bra att bo hemma, säger hon.
Den förväntade livslängden har ökat i Finland oberoende av kön och var man bor, men på Åland förväntas man leva som allra längst. Den förväntade livslängden för personer födda år 2021–2023 är för Ålands del 84,04 år.
Ulla Wikström har ingen direkt teori om varför ålänningar tenderar att leva längre. Men hon säger att hon tror att det faktum att Åland inte var lika berört av krigen spelar in.
– Det var bättre förhållanden här och man var inte riktigt lika drabbade. Livsmedelsförhållandena var också annorlunda då och säkert spelade också närheten till Sverige in. Hela min ungdom i Finland gick i krigets skugga.
Genetiskt
Många i Ulla Wikströms släkt har blivit gamla och hon är säker på att det genetiska spelar in.
– Jag har två syskon som blev över hundra år gamla. Min mamma blev 98 år, även om hon länge vårdades på ålderdomshem. Men att bli över hundra år är ingenting jag önskat.
Varför inte?
– Nej, jag önskar faktiskt ingen det. Man blir så ensam, vännerna går bort och hörsel och syn blir sämre. Tack och lov fungerar min syn fortfarande.
Men många säger i dag att de vill bli hundra år, är det alltså inget att eftersträva?
– Jag tycker inte det i alla fall. Allting blir så mycket svårare och även om man inte är direkt sjuk så får man krämpor. Däremot måste man acceptera att man blir så här gammal och försöka göra det bästa. Jag försöker ta mig ut med jämna mellanrum och hålla kontakten med mina anhöriga och de vänner jag har kvar. Och jag läser mycket, det är en otrolig förmån!
Inte suttit still
Någon renodlad motionär har hon aldrig varit.
– Jag har aldrig varit någon idrottare, men tills jag var över 90 deltog jag regelbundet i seniordans. Dans är bra för både knoppen och kroppen. Jag har inte haft något stillasittande liv, jag stod till exempel i mitt arbete hela dagarna som farmaceut.
När det kommer till mat och kostvanor beskriver hon att hon hela livet har ätit vanlig husmanskost.
– Det fortsätter jag med, det passar mig.
Ulla Wikström ger folk rådet att stanna kvar i arbetslivet så länge det är möjligt.
– Så länge man är vigulant och orkar ska man absolut göra det. Det gör att man har kontakten kvar med samtiden och ett socialt sammanhang. Men det är klart att många har till exempel fysiskt tunga jobb och då är det kanske inte så lätt.
Hon har stor glädje av Röda korsets väntjänst, som regelbundet besöker henne och hon får också hemtjänst från Folkhälsan två gånger per dag.
– Flickorna på Folkhälsan är så fina, det är ofta samma flickor som kommer så jag har lärt känna dem bra.