Och det hårda investeringstrycket tär på den i dag rekordstora kassan.
Finströms kommun har arbetat upp en stabil kassa de senaste åren, och likviditeten har aldrig varit så god, enligt kommundirektör Erik Brunström. Just nu har man fem miljoner euro i kassan.
Samtidigt har kommunen en stor skuldbörda – man amorterar en halv miljon i året – och ett stort investeringsbehov.
– Om alla de omfattande investeringarna ska genomföras måste vi gå till banken. Inte har vi guldbyxor inte, säger han och tillägger att det inte kommer att ske någon kassatillväxt på driftssidan de kommande åren.
I budgeten för nästa år, som antogs av kommunstyrelsen förra veckan, finns ett investeringsanslag på drygt 2,1 miljoner euro. För planåren 2020–2021 finns ytterligare 4 miljoner upptaget för investeringar.
Erik Brunström säger att man i budgetarbetet tvingats prioritera.
– Vi har kommit fram till att äldreomsorgen är det fokusområde där behovet av investeringar är som störst.
Serviceboendet Rosengård i Godby är fullt, och ska byggas ut med 550 kvadratmeter. För detta reserveras totalt drygt 2 miljoner euro. Dessutom tittar man på möjligheten att bygga ett seniorboende i Godby, vilket kunde lätta på trycket på Rosengård.
Ingen utbyggnad av skola
Iordningställandet av bostadsområdet Påsa i Godby, som försenats, fortsätter 2019. Förhoppningen är att komma i gång med försäljningen av tomterna under första halvan av året.
Projekteringen av intilliggande bostadsområdet Sandbol inleds också nästa år. Det planeras att verkställas under planåren. Totalt budgeteras 510.000 för dessa ändamål.
För att lösa utrymmesbristen i Källbo skola – där invånarnämnden hade velat se en tillbyggnad – hyr man moduler.
– Men det är ännu inte sagt vilken verksamhet som ska bedrivas i modulerna, säger Erik Brunström.
Enligt de befolkningsprognoser som gjorts spås ingen större ökning av skolbarn i kommunen förrän de nya bostadsområdena befolkas.
– Och då måste vi också bygga ut barnomsorgen. Även där är det i princip fullt.
I runda tal kan de tre planerade bostadsområdena öka invånarantalet i Godby med 500 personer. I dag bor cirka tusen personer i Godby.
– Vår ambition är att Godby ska få växa som centralort för regionen norra Åland, oavsett kommunsammanslagning eller ej.
Ökning trots sänkning
Som Ålandstidningen skrivit tidigare sänker Finström inkomstskatten från 19 till 18,5 procent nästa år. Ändå väntas de totala skatteintäkterna, enligt Finlands kommunförbund, öka med 700.000 euro jämfört med i år – trots att en sänkning med en halv procentenhet betyder 200.000 euro mindre i intäkter.
Gällande landskapsandelarna är Finström den enda kommunen som vinner på det nya systemet. Men på grund av en övergångsutjämning får man inte sin beskärda del fullt ut förrän om några år. Dock är beloppet 100.000 euro större 2019 än 2018.
– Kortfattat kan man säga att det ökar från år till år, säger Erik Brunström.
Även om intäkterna ökar budgeterar kommunen för andra året i rad för ett underskott. Resultatet för 2019 väntas landa på minus 329.000 euro, vilket ändå är dubbelt så bra som det förväntade resultatet 2018.
– Både skatter och landskapsandelar ser ut att öka med ett par hundratusen de kommande åren, så även om vi tvingas budgetera för ett underskott ser vi ljuset i tunneln.
Planåren 2020–2021 är det förväntade resultatet minus 11.000 euro respektive plus 436.000 euro.
Budgeten går nu vidare till kommunfullmäktige.
Sandra Widing