Den åländske dykaren Christian Ekström har gjort sitt livs upptäckt. I ett vrak på åländskt vatten hittade han flaskor med världens äldsta ännu drickbara champagne. Värdet: runt 50.000 euro per flaska.
Vin klarar sig normalt inte mer än 25 år efter buteljering. Bara vissa druvsorter på vissa tappningar klarar sig längre än 50 år. Ett unikt fåtal flaskor klarar sig mer än 100.
Världsrekordet är 184 år. Världens hittills äldsta drickbara champagne är två återstående flaskor som tappades upp 1825. En flaska öppnades 2009 i Storbritannien, då under pompa och ståt.
Lugnare former
Den här 45 år äldre flaskan öppnades under ytterst lite pompa och ståt på Kobba Klintar i juli 2010.
- Alltså, det finns ju gamla viner som legat gömda i furstehus runt om i Europa, och där har man hittat en del ganska söta viner. Men inte av det här slaget. Den här flaskan har legat så djupt och i så låg temperatur att atomsfären inuti är helt oförändrad. Samtidigt har trycket inifrån flaskan gjort att saltvatten inte har kunnat tränga in. Det är bara champagne som klarar sig på det sättet. Man har ju hittat fat med cognac ombord på sjunkna fartyg, men där är innehållet förstört av vattnet, säger Carl-Jan Granqvist, svensk vinkännare och bland annat en av grundarna av Vinkällaren Grappe i Stockholm.
Ytterst märkvärdigt
- Det här är ju ytterst märkvärdigt. Det är roligt att flaskan är så intakt. Den där fantastiska kullen i glasets botten, det intakta vinet, det är ju intressant att det har kvar sin mousse, det indikerar att det finns syror kvar i vinet. Och att det är sött, ja, det var modernt då att dricka champagne lite sötare, det var à la mode.
- Det här är totalt världsunikt om det nu är sant. Jag har aldrig sett något mousserande vin som är så gammalt
Flaskan, poängterar han, ser ut som en modern Dom Perignon-flaska. Men Dom Perignon fanns inte 1780. Däremot fanns föregångaren, Ruinart, som grundades 1729. Dom Perignon tog senare över flaskformen.
Men det är än så länge spekulationer. För tillfället utreder ett franskt laboratorium flaskans ursprung. Med lite tur kommer man att kunna fastställa exakt årtal, kanske till och med vilken specifik leverans flaskorna var en del av. Och intresset från Frankrike är stort. Är innehållet äkta champagne, alltså från området Champagne, handlar det om ett svårslaget världsrekord.
En Veuve Clicquot
Svensken Richard Juhlin anses vara en av världens främsta experter på champagne. Han har skrivit sex böcker om champagne, och är en flitigt anlitad föredragshållare.
- Ankaret på korken säger mig att det är en Veuve Clicquot. Det är helt fantastiskt i så fall. Det märket började tillverkas 1772, och lagringstiden var redan från början minst tio år. Det skulle innebära att fartyget inte kan ha förlist förrän tidigast 1782. Det skulle också kunna vara en Blanquette de Limoux, men med 98 procents säkerhet kan jag säga att det är en Veuve Cliquot. Det var heller inte så många märken som exporterades då. Cliquot var redan när man startade den tredje största producenten, så det låter rimligt.
Riktigt värdefulla
Värdet på flaskorna är astronomiskt.
- Om innehållet är vad jag misstänker handlar det helt och hållet om antalet. Kan man bevisa att det är Veuve Clicquot från den tiden är flaskorna värda en halv miljon kronor styck. Det innebär förstås att konditionen är säkerställd av experter. Det här är definitivt världens äldsta kvarvarande champagne.
Fredrik Granlund