Landskapsregeringen presenterade i fredags en satsning på att skapa en mer jämställd fritid för unga. Man erbjuder en utbildning om den så kallade jämställdhetseffekten för ledare i olika fritidsverksamheter.
– Vi har fortfarande en ganska könssegregerad skola och fritid. Pojkar och flickor väljer fritidsintressen ganska stereotypt. Vi tycker att det är ett angeläget ämne, säger lantråd Camilla Gunell (S).
Projektet ”Jämställd fritid” handlar om att unga flickors och pojkars fritidsverksamheter ska vara likvärdiga och bra, oavsett kön.
– Den här utbildningen erbjuder de redskap som man behöver för att kunna jobba jämställt. Ju mer kunskap man får, desto mer ser man att saker inte är jämställda, säger Johan Ehn.
En stor del av fritidssektorn på Åland drivs ideellt, säger han.
– Jag är själv aktiv inom frivilliga brandkåren, som är väldigt mansdominerad. Man säger att verksamheten är öppen för alla, men frågan är vad vi gör för att bjuda in flickor till den? Det här en av många utmaningar för att få en så bra verksamhet som möjligt.
”Unik möjlighet”
Chefen för jämställdhetsfrågor Vivan Nikula säger att fritidsaktiviteter ofta sponsras med offentliga medel.
– Då ska resurserna fördelas på ett jämställt sätt. Utvecklingen mot ett jämställt Åland går väldigt långsamt om vi inte inkluderar alla.
Tanken är inte att förändra ungdomarna, utan att ge vuxna kunskap om vad bemötandet gör med ungdomarna, säger hon.
– När man väl har fått de här glasögonen på sig går de inte att ta bort.
Ungdomskonsulent Lotta Angergård uppmanar alla att ta chansen.
– Kom den 11 december och se vad det är och om det kan hjälpa din organisation att bli bättre. För ledare är det en unik möjlighet att få fortbildning. Om man inte har en formell ledarutbildning sedan tidigare är det här en chans att att inleda en ledarutbildning ur ett jämställdhetsperspektiv, säger hon.
Anna Jakobsson