Före årsskiftet måste utbyggnaden av Hemgården i Geta inledas, annars kan kommunen gå miste om cirka 170.000 euro i investeringsstöd från landskapet. Men den planerade huskroppen oroar eftersom den ligger endast tio meter från en viktig vattentäkt.
GETA Den planerade utbyggnaden av Hemgården i Geta, som för tillfället befinner sig på projektstadiet, möter motstånd från Vestergeta vattensammanslutning.
Anledningen är att bolagets medlemmar är rädda att byggnadsplatsen kommer förorena den närliggande vattentäkten.
-Den planerade huskroppen ligger bara tio meter från brunnen i anslutning till vattentäkten, och själva byggplatsen kommer att sträcka sig ännu närmare, säger Stefan Nyback, ordförande i Vestergeta vatten.
Enligt Nyback försåg den aktuella vattentäkten 95 procent av Getas hushåll med vatten under tre dagar då vattenläckan i Långsjön uppstod.
- Sedan levererade vi också vatten till hela Östra och Västra Geta under tre veckor, totalt 750 kubikmeter, förklarar han.
Kommunen fattade beslut om byggnadslov den 11 juni och den 16 juli skickade Vestergeta vattensammanslutning in ett besvär mot beslutet till Ålands förvaltningsdomstol.
Nyback önskar nu att kommunen snarast tar dit experter som avgör om utbyggnaden kan ske utan att vattnet riskerar att förorenas.
- Om extern expertis bedömer att utbyggnaden kan ske utan risk så vill vi självklart att det ska byggas. Men vi tänker på vattnet, säger han.
Nyback skickade redan den 30 april en skrivelse till Geta kommun, byggnadstekniska nämnden i Finström och Geta samt till ÅHS:s miljöbyrå, där han begärde att tre parter skulle medverka i utredningen om bygglov: Vattenbolaget, kommunen och extern expertis från ÅHS:s miljöbyrå.
-Men skrivelsen har inte behandlats ännu. Vi anser att det funnits tid att komma till en lösning tidigare, säger Nyback.
Finns ej på kommunens kartor
Conny Eklund är byggnadsinspektör i Finström och Geta. Han var föräldraledig i maj och säger sig inte ha hunnit läsa Nybacks skrivelse innan mötet om byggnadslov hölls.
-Men vi är också öppna för att ta in extern expertis. Vi prioriterar samarbete och tror att det här ska gå att lösa smidigt, säger han.
Området är nu byggnadsplanerat men när ansökan om byggnadslov behandlades omnämndes inte vattentäkten.
-Det var olyckligt att det gick så. Men avståndet till vattentäkten och borrhållet gick inte att utläsa från våra kartor. Utbyggnaden befinner sig ännu på projektstadiet och inga anbudsförfrågningar har skickats ut, säger Eklund.
Skrivelsen som Vestergeta vattensammanslutning har skickat till Ålands förvaltningsdomstol kommer att behandlas på byggnadsnämndens möte 30 juli.
Investeringsstöd från landskapet
Ingvar Björling, ordförande i Geta kommunstyrelse, bekräftar att det rör sig om cirka 170.000 euro i investeringsstöd från landskapet som riskerar att gå förlorade om byggnadsstarten fördröjs till efter årsskiftet.
Han säger att kommunen har kontaktat expertis som kommer att utreda riskerna för vattenföroreningar i samband med byggnationen.
-Alla är angelägna om att det ska finnas vatten. Vi kommer inte att köra över Vestergeta vattensammanslutning.
Samtidigt ska expertisen titta på asfalteringen av en hockeyrink i samma område, endast tolv meter från den aktuella brunnen.
Entreprenadhandlingarna, där det framgår hur utbyggnaden ska gå till, ska färdigställas vid månadsskiftet.
-Då ska vi ha tagit expertisens utlåtande i beaktande, säger Björling.
Ålandstidningen