Under fredagen enades ledamöterna i lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd om att lagtinget ska lämna in ett laginitiativ till riksdagen angående representation i EU-parlamentet.I ett pressmeddelande skriver talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) och lagtingsdirektör Susanne Eriksson att Åland inte, i motsats till Finland, inte har kompenserats för den del av lagstiftningsbehörigheten som överfördes till unionen i samband med anslutningen. Finland har i dag representation i EU:s institutioner medan självstyrelsen är hänvisad till indirekt inflytande via Finland.
Lagtinget kommer i laginitiativet att trycka på att det är av största vikt att statsrådet ska beakta det principbeslut från 2009, i vilket det från Finlands sida bland annat sägs att regeringen i kommande förhandlingar på gemenskapsnivå om parlamentsplatser ska hävda Ålands internationella särställning och självstyrande status: ”Lagtinget kommer såldes att utgå från att Finland överlåter den plats som nu tilldelas Finland till Åland.”Självstyrelsepolitiska nämnden vill se en snabb behandling av ärendet.– Lagtingsledamöterna är beredda på att ha plenum även efter midsommar för att få det här initiativet klart, säger Gun-Mari Lindholm.
Ett motsvarande initiativ kommer att lämnas in av riksdagsledamot Mats Löfström. Han anser att det, med ett år kvar till nästa EU-parlamentsval, nu är rätt tid att lämna in lagmotionen.Att ändra vallagen och göra Åland till egen valkrets i Europaparlamentet skulle, enligt Mats Löfström, i praktiken göra att Åland får ett eget mandat.– Europarådets rekommendationer är att vallagar ska ändras med cirka ett års framförhållning. Jag vill därför lämna in lagmotionen nu så att det inte ska falla på framförhållningen.Det är inte första gången liknande initiativ tagits från åländsk sida. Lagtinget gjorde det år 2006 och dåvarande riksdagsledamöterna Gunnar Jansson (Lib) och Roger Jansson (MSÅ) redan 1994 respektive 2004.– De senaste åren har vi jobbat målmedvetet både nationellt och i Bryssel och de löften vi har fått är väldokumenterade. Det är svårt att från finländsk sida krypa ur det här nu, säger Gun-Mari Lindholm.
Annika Kullman