På de tre norråländska kommunernas initiativ har landskapsregeringen beställt en kommunindelningsutredning av forskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi. I dag klockan 8.30 blev rapporten offentlig.
Siv Sandberg har listat tre saker som gör det lätt för de tre kommunerna att gå samman:
1. Initiativet till en sammanslagning kom från kommunerna själva.
2. Kommunernas beslutsfattare och anställda har en öppen inställning till att jobba för och i en gemensam kommun.
3. Kommunerna har långtgående samarbete från tidigare och Godby är ett naturligt centrum för hela norra Åland.
Hon listar också tre hinder:
1. Landskapsandelssystemets grundskoledel är konstruerat på ett sätt som är ogynnsamt för en sammanslagen kommun. Om systemet inte rättas till finns det en risk att den nya kommunen förlorar en halv miljon i inkomster det sjätte året (2023) när övergångsreglerna för landskapsandelar inte längre gäller.
2. Tidtabellen är stram. Ifall kommunsammanslagningen ska genomföras 1.1.2019 ställer det stora krav på att ärenden bereds snabbt och på att beslutsprocessen är väl förberedd.
3. Utsikterna om att det kan bli dags för en ytterligare sammanslagning (med Saltvik och Vårdö) redan 2021 gör att tiden
Slår olika i kommunerna
För de enskilda kommunerna räknar Siv Sandberg upp en del möjligheter och risker.
Finström: Eftersom det mesta ska byggas upp kring Godby blir förändringarna för finströmarna inte så stora. Däremot innebär en kommunsammanslagning en större ekonomisk risk för den största kommunen än för de andra, till exempel kan utvecklingsprojekt stanna av.
Geta: Invånarna får en starkare organisation med ett bredare serviceutbud, och de långsiktiga ekonomiska förutsättningarna för att upprätthålla ett kvalitativt serviceutbud i Getaområdet stärks. Däremot förlorar man statusen som självständig kommun, och högre inkomstskatt är att vänta.
Sund: Förutsättningarna för att upprätthålla ett kvalitativt serviceutbud i Sundsområdet stärks, och inkomstskatten sänks förmodligen. Däremot förlorar man statusen som självständig kommun, vilket ställer krav på god representation i den sammanslagna kommunen.
Medborgarna får säga sitt
Nu ska kommunernas beslutsfattare ta ställning till utredningen. Om de vill fortsätta arbeta för en sammanslagning ska de göra en formell anhållan hos landskapsregeringen under våren 2018. Siv Sandberg föreslår att kommuninvånarna innan dess ska ges möjlighet att ta ställning i frågan, eventuellt genom en opinionsundersökning.
Läs mer om utredningen i morgondagens tidning.
Sandra Widing