De inblandade i väktarprojektet i centrum hoppas att fler butiker ska vilja ansluta sig till väktarsamarbetet i staden. De är överens om att det behövs: Staden har blivit mindre trygg.
NÄRINGSLIV Ålandstidningen berättade för några veckor sedan om väktarprojektets framgångar hittills. Då skrev vi att Controlrisk fick över 200 butikslarm mellan maj och september. Projektet var så lyckat att det inblandade 22 butikerna har bestämt sig för att satsa på väktare året runt.
Sedan dess har fler butiker visat intresse för tjänsten enligt Johan Larsson som är vd för Controlrisk och själv brukar patrullera i stadskärnan.
-Det vore perfekt om vi kom upp i omkring 40 anslutna butiker, då skulle vi kunna sänka avgiften för alla, säger han.
Försäkringssamarbete
Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, Ömsen, är med och bidrar till att fler butiker ska ansluta sig. De erbjuder en delbetalning av väktaravgiften till sina butikskunder och nu ska de även börja betala för larmknappar till de butikskunder som är intresserade.
-Det är inte så stora försäkringskostnader för just snatterier eller butiksstölder. För oss handlar det om att bidra till tryggheten, säger Ömsens skadeförebyggare Bertel Eriksson.
-Och att väktarna syns på stan kan förstås få andra effekter som att klotter och skadegörelse minskar, tillägger han.
Samarbetet mellan Controlrisk och Ömsen är unikt. I grannregionerna förekommer visserligen att försäkringsbolag ger rabatt på försäkringarna till kunder som satsar på säkerhet men de är inte med och betalar för själva tjänsten.
-Det hänger ihop med att en premierabatt inte behövs på Åland eftersom premien är såpass låg. Vi bedömer fortfarande att Åland är en säker plats och ställer inte så höga krav på säkerhet som i våra grannregioner.
Ömsen ser samarbetet som en del i att höja sin profil inom förebyggande insatser. Pengarna finns i första hand inom andra försäkringar som butiksägarna tecknar.
Snabbare än polisen
De butiksägare som har deltagit hittills är nöjda. Tom Forsbom från Tyger och sånt och Magique samt Susanne Fagerström från Kappahl och Dillen tycker att insatsen behövs.
-Vi har märkt två vinster, säger Susanne Fagerström.
-Snatteriet minskar när folk vet att väktarna finns och säkerheten för de anställda ökar. Det går snabbare och smidigare att larma väktare i en hotfull situation än att ringa polisen, säger hon.
-Vi har alltid två anställda i butiken vilket ökar tryggheten men det kan ändå kännas obehagligt för dem att konfrontera snattare. Det är också svårt att veta hur man ska bemöta människor som är påverkade av alkohol eller droger. Då är väktarna en hjälp, säger Tom Forsbom.
Tryggt för klienter
Stadens socialkansli har också anlitat väktare under perioden. Det har varit bra för både anställda och klienter enligt socialdirektör Susanne Lehtinen. Samarbetet började efter flera incidenter i våras när personer med missbruksproblem hade varit stökiga eller hotfulla.
-Vi måste se till att arbetsmiljön fungerar och att alla våra övriga klienter kan känna sig trygga, säger Susanne Lehtinen.
-Vi sitter ju vägg i vägg med polisen, men deras patrull är inte alltid på plats när det händer något, de kan vara i en annan kommun. Dessutom handlar det inte alltid om brott, det kan vara att en person bara är stökig. Därför har det varit en trygghet att kunna larma väktare när det blir problem. De är på plats väldigt snabbt, säger hon.
Upplever otrygghet
Minskar det här projektet brottsligheten eller flyttar man problemen utanför centrumkärnan?
-Jag tror att den minskar eftersom det finns färre attraktiva objekt utanför centrum. Det heter ju att tillfället gör tjuven. Men det finns förstås inget hinder för att butiker och bensinmackar utanför staden ansluter sig, även om utryckningstiden är längre till landsbygden, svarar Bertel Eriksson.
Samtliga medverkande upplever att det har blivit mer otryggt i staden de senaste åren.
-Rånet mot Ålandsbanken var en första väckarklocka, säger Bertel Eriksson.
-Och rånet mot Rökkas, inte ens jag hade kunnat föreställa mig att det skulle kunna hända, säger Johan Larsson.
Men är det isolerade händelser som skrämmer eller faktiskt en förändring?
-Min bild är att det har blivit mindre tryggt. Inte minst för att missbruksproblemen växer och även ungdomar har problem med droger, därför är väktarna här för att stanna, säger Tom Forsbom.
Socialdirektör Susanne Lehtinen har en förståelse för att butiksägarna i centrum upplever att tryggheten har försämrats.
-Det är ju inte bara missbruk det handlar om. En del personer har dubbla diagnoser de har både psykiska problem och missbrukar, det är inte alltid lätt att bemöta.
Tone Nordling