Moderat samling på Åland fick en tuff start på mandatperioden när de tidigare ministrarna Wille Valve och Mika Nordberg inte lyckades ta sig till lagtinget på eget mandat. Men eftersom partiet fick två ministerposter fick de ersättarplatserna i lagtinget. Partiet har fyra ledamöter i lagtinget och två ministrar; social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson och näringsminister Fredrik Karlström.
Wille Valve valdes till partiordförande för två år sedan. Han säger att partiet mår bra i dagsläget.
– Vi har många nya medlemmar med god geografisk spridning.
Oenigt
Den här mandatperioden har kantats av gnissel mellan regeringspartierna. Även de egna moderata leden i lagtinget har kritiserat regeringen. Lagtingsgruppens ordförande Tage Silander har flera gånger kritiserat förslagen, Jörgen Strand är regelbundet mot förslagen.
Hur är stämningen i partiet egentligen?
– I partiet är den god, men i lagtingsgruppen har det varit turbulent. Det är inte alla gånger det gått att samarbeta, men vi har en slags grundöverenskommelse hur vi ska gå vidare.
Wille Valve menar att den kritik som Tage Silander riktat mot regeringen har handlat om att regeringen tagit ett steg i rätt riktning, men borde ha tagit några steg till. Det är något som kommer att synas i valrörelsen.
– Moderat samling bildar inte regering med partier som saknar en ekonomisk plan för framtiden. Det är ett krav i nästa regeringsbildning.
När du blev ordförande sade du att du har högre ambitioner reformmässigt än vad regeringen har.
– Det uttalandet håller. Nu när intervjun görs har kriskommunlagen havererat. Någonstans förstår jag att en kommunreform kan vara svår, men en kriskommunlag är inte svår. Man skapar en miniminivå så att medborgarna inte ska komma i kläm. Det är normalt, det finns överallt i Norden. Det blir en uppenbar uppgift för nästa regering.
Självstyrelsen
Wille Valve menar att partiet fortfarande är bäst på företagarfrågor och seniorpolitiken.
– Men vi börjar bli ganska ensamma i självstyrelsefrågor, det är vi och Ålands framtid.
Vad tror du att det beror på?
– Den tas för givet. Det är en farlig utveckling, att vi invaggas i falsk trygghet. Det är väldigt viktigt att ha drivet att utveckla autonomin. Vi föreslår slopade näringsrättsavgifter, och hembygdsrätt för svenskar och EU-medborgare.
Wille Valve är redan nu tydliga med att för nästa regeringssamarbete finns det två krav. Förutom ekonomin är ett krav att satsa på ungas välmående i och med att Annette Holmberg-Jansson startade ett treårigt projekt om ungas hälsa.
– Vi måste se till att nästa regering arbetar vidare med frågan.
”Palleralla”
En av det senaste valets stora frågor var tunnel till Föglö. Beskedet från moderaterna är klart.
– Vårt besked är noll euro till flera utredningar. Det har kastats miljoners miljoner på utredningar och sen har vi ballat ur och det har inte blivit något. Det ska finnas två tredjedelars majoritet och en lag som säger att beslutet bara kan upphävas med två tredjedelars majoritet. Då kan vi köra tunnel, men det blir bara palleralla att utreda saker som det inte finns stöd för.
Skattegränsen blir en viktig valfråga enligt Wille Valve.
– Företagarna ska inte behöva lägga tid på att försöka tulla in ett paket i flera timmar.
De viktigaste frågorna i valet är ekonomin och ungdomarna, men även de åländska sjöarnas mående. Wille Valve menar att utsläppen måste begränsas.
Men om man ställer dem mot varandra, näringsliv mot vattenkvalitet?
– Det är utsläppskällorna som måste anpassa sig, till exempel jordbruket. Men det ska självfallet utgå kompensering för anpassningarna. Det kommer att ta 20-30 år att återställa våra största sjöar, det arbetet måste starta nu.
Fem mandat
Partiet har sitt huvudsakliga väljarstöd i Mariehamn och på landsbygden. På partiskalan placerar Wille Valve Moderat samling i mitten men åt höger.
– Vi är ett parti där det liberala och konservativa möts. Vi liknar samlingspartiet och moderaterna i Sverige.
Målsättningen är att få fem mandat i lagtinget.
Är det en belastning att moderaterna suttit i regeringen den här mandatperioden?
– Både ja och nej. Våra kärnväljare uppskattar att vi tar ansvar. Sen finns det de som önskar mer tydlighet.
Hurdant regeringssamarbete kan ni tänka er?
– Ett mitten-borgerligt samarbete med Centern och Liberalerna. Det är den vettigaste basen. Men jag är inte främmande för andra samarbeten så länge den röda linjen respekteras, det vill säga en ekonomisk plan för framtiden och satsning på ungas välmående.
Tre snabba:
Vad är det värsta som kan drabba Åland?
– Om havsnivåerna stiger så snabbt att Åland försvinner.
Hur tar man sig till Kökar år 2040?
– Med en elhybridfärja från Hastersboda i Föglö. Från fasta Åland kan man välja passagerarbåt som är el- eller gasdriven eller så den ordinarie skärgårdstrafiken som är lite mer koncentrerad till Långnäs och tar tyngre trafik.
Vem tar hand om de äldre år 2040?
– Vi har haft god inflyttning med god integration och egna förmågor tar hand om våra äldre, både privat och offentligt.
Tre viktigaste frågorna
• Ekonomin
• Ungas hälsa
• De åländska sjöarna
Splittring 1
I januari splittras regeringen i frågan om elhybridfärjan. Ministrarna Annette Holmberg-Jansson och Fredrik Karlström röstar mot beslutet att säga upp avtalet om en elhybridfärja, som den tidigare moderata ministern Mika Nordberg varit ansvarig för. Men alla dementerade att det var regeringskris.
Splittring 2
I maj 2020 kritiserar moderaten Jörgen Strand regeringens förslag till tredje tilläggsbudget och
säger att det ”inte finns någon systematik eller logik” i coronastödet till kommunerna.
I november 2021 kritiserar han regeringens budgetförslag.
I januari 2023 kritiserar moderaten Tage Silander fjärde tilläggsbudgeten för 2022. Han saknar åtgärder för att minska budgetunderskottet.
Splittring 3
I januari 2021 uppdagades det att minister Fredrik Karlström inte följt landskapsregeringens rekommendationer med anledning av coronapandemin om sju dagars karantän efter att ha firat jul i Sverige. Han bad om ursäkt och lantrådet Veronica Thörnroos (C) förlåt honom, liksom det egna partiet.
Valresultat
År, Procent, Mandat av totalt 30
2019, 13,8, 4
2015, 17,9, 5
2011, 13,9, 4
2007,(FS) 9,6, 3
2003 (FS), 13,6, 4