13 nya kandidater för Obunden samling (Ob) presenterades i samband med att partiets valprogram offentliggjordes i tisdags. ”Politik med hjärtat på rätta stället” är partiets slogan och man betonar att det Åland vi lever i i dag är värt att bevara och utveckla med försiktighet.
”Vår omvärld är full av exempel på progressiva försök att förändra samhällen i en allt för hastig takt, ofta mot ett mål som inte efterfrågas av invånarna”, är de inledande orden i valprogrammet.
Partiordförande Marcus Måtar lyfter upp fem hjärtefrågor för partiet. De är ekonomin, miljöpolitiken, nej till storskalig havsbaserad vindkraft, skattemuren som ska rivas och omsorg om så kallade hemmasittare, alltså barn med problematisk skolfrånvaro.
– Vi är det parti som står för en extra tydlig ekonomisk politik. Vi motsätter oss offentlig upplåning och anser att Ålands ekonomi, rätt skött, klarar att leverera välfärd till samhället, sade Marcus Måtar.
När det gäller partiets miljöpolitik säger han att partiet inte är mycket för att lägga resurser på att ”rädda världen”.
– Vi ser hellre konkreta satsningar på miljön i vår närhet med lokala åtgärder. Rent vatten är den högst prioriterade frågan för oss när det gäller miljöpolitik.
Samtidigt tar man tydligt ställning mot havsbaserad vindkraft i stor skala.
– Vi tror inte på de satsningarna. Vi säger nej. Småskalighet är Ålands styrka, inte storskalig exploatering av orörd natur.
En av kandidaterna har ändå avvikande åsikt, nämligen Leif Holländer. Han förespråkar vindkraft och tycker att man behöver mer fakta på bordet i frågan. Han ser möjligheter till många nya arbetsplatser ifall vindkraftsprojekten skulle gå igenom.
Skattemuren
Ekonomin och byråkratin kring skattegränsen är något man vill fokusera särskilt på.
– Vad gäller skattegränsproblematiken, eller skattemuren som vi kallar den, är det främst genom samtal med Helsingfors och politiker och myndigheter man måste försöka lösa det, säger Marcus Måtar.
Det framgår ur valprogrammet att om inte samtal med Helsingfors lyckas, så förespråkar man att omförhandla Ålands status i EU.
Ob vill också att Åland Posts egen transportverksamhet ses över i och med att man tycker att den konkurrerar med det privata näringslivet. Däremot menar man att man kunde ge Åland Post en större roll i hanteringen av skattegränsen.
När det gäller skärgårdstrafiken vill partiet att huvudlinjerna ska prioriteras och att det ska vara mer trafik under sommaren och mindre under vintern.
”Det kommer ut flera, nästan nya norska skärgårdsfärjor på marknaden vilka passar för den åländska skärgården de kommande åren”, skriver man i valprogrammet.
Två av de nya kandidaterna är Birgitta Henriksson, tekniskt biträde och Inita Liepina som är närvårdare. Birgitta Henriksson säger att en av hennes hjärtefrågor är att låta barn vara barn och inte introducera sexrelaterade frågor för dem för tidigt. Inita Liepina håller med om det men lyfter också jämställdhetsfrågor och en tryggäldreomsorg, även för dem som jobbar inom äldreomsorgen. Björn ”Grulle” Eklund säger att han tycker att hans Åland är bra som det är.
– Kommunerna är djupt rotade i vår identitet och en centralisering innebär ingen förbättring för dem, säger han.
Ett axplock ur Ob:s valprogram
• Vi är tillåtande när det gäller våra väljares och medlemmars sätt att tänka.
• Demilitariseringen är bra - Åland kan hjälpa landet utan vapen i hand
• Minimera skattegränsens skadeverkningar
• Utökat vattenskydd för våra inre vikar och sjöar
• Offentlig konkurrens ska avskaffas då det inte ska ingå i samhällets kärnverksamhet att bedriva affärsverksamhet.
• Postens egen transportverksamhet bör ses över och minimeras eller avskaffas.
• Investera i flera bättre begagnade fartyg istället för ett nytt i skärgårdstrafiken.
• Inga dolda subventioner för fiskindustrin.
• Hemmasittande bland skolbarn är problematiskt. Skapa ett resurscentrum där man samlar kunskap i form av lärare, speciallärare, assistenter och socialarbetare på samma plats.
• Styrelsen i ÅHS kan avskaffas då den inte skapar något mervärde, en avdelning för effektivisering och internrevision inrättas inom ÅHS.
• Högre ersättningar för det arbete närståendevårdare utför.
• Kommunala samarbeten och eventuella samgåenden ska ske på basis av frivillighet.
• Politik och kultur ska inte blandas ihop och alla konstutövare ska fritt och utan inblandning av politiska vindar kunna utöva sin konst.