Första vice talman Marcus Måtars parti Obunden samling har dominerat debatten de sista dagarna av behandlingen av sjukkostnadsavdraget. Oppositionen har tagit ut svängarna och filibustrat, det vill säga medvetet förlängt debatten för att förslaget inte ska hinna godkännas i tid.
Hur ser du som talman att debatten blir så här utdragen?
– Det visar att det finns ”go” i parlamentet. Jag lyfte i debatten att redan i Rom höll man på med det här. Det här är något som finns i alla parlament och visar bara att Åland har ett normalt parlament.
Till och med du blev tillsagd av talman Jörgen Pettersson (C) att hålla dig till lagtingsordningen hur ni nämner och talar om personer.
– Det där är i betraktarens öga. Vi har helt olika sätt att se på reglerna.
Ni är tre talmän, pratar ni inte ihop er?
– Det är omöjligt, vi har diskuterat det här och vi har absolut inte samma uppfattning hur man tolkar det. Varje talman sitter där och gör sitt och det är ett jättesvårt jobb. Tillsägelsen blir snabbt för gammal om man inte hänger med. Och en person säger en sak på ett sätt och en annan på ett annat sätt, men egentligen har de sagt samma sak. Men det kan vara bara den ena som får tillsägelse. Därför är det ganska ovanligt med de här tillsägelserna.
”Bedömningssport”
Talman Jörgen Pettersson säger att det finns debatter som ingen ska vara stolt över och debatter som alla kan vara stolta över.
– Talmannens roll är att försiktigt leda debatten på rätt om den spårar ur.
Debatten blir livligare när den engagerar och det finns en tydlig skiljelinje mellan oppositionen och regeringspartierna.
– Vi har regler som vi kommit överens om och ibland finns det skäl att påminna om dem. Svårare än så är det inte.
Han kallar talmansuppgiften en bedömningssport.
– Det är helt omöjligt att det blir exakt rättvist. Man ska få diskutera, det är därför vi har en debatt.