Liberalerna mår bra, trots fyra år i opposition enligt partiordförande Katrin Sjögren.
– Opposition är aldrig roligt, man strävar efter att sitta vid makten och förverkliga sin politik. Men oppositionstiden ger möjlighet att bygga partiet, fundera på sin politik och framtiden och rekrytera nya medlemmar och kandidater.
Katrin Sjögren var lantråd i den förra regeringen. Det är alltid en omställning att gå från regeringsmakten till opposition, menar hon.
– Det är spelets regler, det är inte sunt att hela tiden sitta i opposition eller vid makten. Man biter i det sura äpplet, omstrukturerar sig. Men när jag summerar förra valet gick det inte dåligt, vi var en hårsmån från att behålla sju mandat.
Extra allt
Liberalerna är ett mittenparti.
– Vi har gemensamma områden med nästan alla partier. Nu har vi haft fokus på ekonomin eftersom vi är bekymrade för den åländska ekonomin. Men liberalerna är ett parti med extra allt, vi har alla politikområden,
I lagtingsdebatten kan partiet uppfattas som spretigt när ledamoten John Holmberg talar för stramare budgetering medan Pernilla Söderlund talar för högre löner inom vården. Men Katrin Sjögren menar att det ena inte utesluter det andra.
– Om man har en stram ekonomisk politik, betyder det inte att man inte kan satsa på andra områden. Klart att det varit fokus på ekonomin eftersom samhällsekonomin inte är sund på Åland. Åland har haft mycket inkomster, 50 miljoner extra, trots det har landskapet fortfarande ett underskott och verksamhetskostnaderna är mycket höga.
Återväxt
Du har varit partiledare sedan 2012, finns det utmanare till ledarposten?
– Nu har jag fått förtroende att vara partiledare över det här valet. Men jag är inte över huvud taget oroad över återväxten i partiet, det ser riktigt bra ut.
Partiet får röster från hela Åland, men det finns ett område Katrin Sjögren ännu skulle vilja erövra.
– Jag önskar att vi var starkare på norra Åland.
Den kommande mandatperioden blir utmanande tror Katrin Sjögren.
– Det finns ett berg av åtgärder för nästa mandatperiod. Vi måste få ordning på ekonomin, digitaliseringen, kommunerna, skärgårdsfärjorna, självstyrelselagen ...
Under den här mandatperioden har Liberalerna aviserat misstroende mot regeringen, men i slutändan har man aldrig drivit det till omröstning i lagtinget.
– Det har sina randiga skäl. Vi har ställt ultimatum, och fått igenom vår vilja. Det har gett effekt.
Det handlar bland annat om när landskapsregeringen inte svarade Justitieombudsmannen angående ett klagomål. Där ändrade landskapsregeringen sig efter påtryckningar.
Vilka frågor har ni drivit särskilt under den här mandatperioden?
– Vi har varit stenhårda med ekonomin, det oroar Liberalerna hur landskapets BNP och samhällsekonomin ser ut.
Man har också arbetat för en lösning för skattegränsen, ungdomars psykiska hälsa och klimatpaketet från EU, som måste införas.
– Om man inte proaktiv kan det blir dyrt för Åland.
Hållbarhet
Liberalerna jobbar med tre utgångspunkter: ekonomisk, social samt klimat- och miljömässig hållbarhet. Partiet vill se kreativitet i politiken för att spara pengar, exempelvis genom digitaliseringen.
– Vi kommer att sakna arbetskraft så vi borde sätta hårt tryck på digitaliseringen. Det kan effektivera och förbättra servicen och minska behovet av arbetskraft som helt enkelt inte finns.
Stöder ni tunnel till Föglö?
– Det spåret är nu borta, det kan komma i framtiden. Vi säger att man ska titta på bolagiseringen och vi behöver en omställningsplan, där fullt fokus är på färjor.
Vad är Liberalerna bäst på jämfört med andra partier?
– På helheten. Vi har en politik inom alla områden, ordning och reda, medmänsklighet och tolerans.
Ett regeringssamarbete för partiet ska präglas av vad man vill göra och hur man ser på ekonomin, menar Katrin Sjögren.
– Vi har inget intresse att sitta i en regering där man bara vill panta på makten. Det är alltid blanka papper efter ett val, men jag tror inte att regeringsbildningen blir lätt efter det här valet. Man ska vara tydlig med vad man vill prioritera och inte flumma till frågorna. Det är viktigt att alla vet vad man pratar om.
Ohållbart
På frågan om det finns en möjlighet att komma överens om en långsiktig lösning på kommunfrågan och skärgårdstrafiken svarar Katrin Sjögren att man ofta pratar om strukturer, men inte så mycket om innehåll.
– Alla tycker det är ohållbart med 16 kommuner, men vad ska vi göra? Vi har försökt med lagstiftning, vi har försökt med frivillighet. Vi har fortfarande 16 kommuner och dessutom kommunalförbund.
Hon menar att genom att minska administrationskostnaderna får man mer pengar till personal i det som är välfärdens kärna; vård, skola och omsorg.
– Åland är jätteöverbyråkratiserat och jätteöverorganiserat och det sätter vi otroligt mycket pengar på.