Oskar Strand, 21 år och från Kökar, är en av de unga ålänningar som i år får chansen att rösta i lagtings- och kommunalvalet för första gången.
Att använda sig av sin demokratiska rätt är en självklarhet för honom.
– Absolut, jag tycker det är en medborgerlig plikt att rösta. När man får chansen att påverka ska man ta den.
Det finns vissa frågor han särskilt tycker är viktiga. En av dem är skärgården, en annan Ålands ställning i Finland.
– Att Åland för en politik som märks av i Helsingfors. Det är viktigt att vi inte förlorar vår ställning kring demilitariseringen, språket och ekonomin.
Bild
Ännu har han inte bestämt sig för vilket parti som får hans röst, även om det finns ett som ligger ganska bra till. Han bestämmer sig troligen först i ett sent skede.
– Det lutar mot Moderaterna men jag har ännu inte hunnit gå igenom partierna utifrån de åsikter jag har.
Hur tycker du kandidaterna varit på att kampanja hittills?
– Kampanjen har varit ganska osynlig i min vardag, det är nu på sistone man märkt av kampanjtält och reklamfilmer på sociala medier.
Likriktad politik
Vid ett bord på Torggatan sitter mariehamnaren Jonas Johansson och tar en kaffe. Han har röstat tidigare men den här gången tänker han hoppa över det. Det är han inte ensam om, i lagtingsvalet 2019 fanns 21.000 röstberättigade, men endast 14.600 personer röstade, vilket gav ett valdeltagande på 69,7 procent.
Jonas Johansson är intresserad av samhällsfrågor men tycker det är svårt att veta vem han skulle lägga sin röst på i det här valet.
Bild
– Jag känner inte riktigt för att rösta, säger han.
Saltvikarna Jessica och Johan Söderlund ser att det finns en risk att stora frågor – Föglötunneln i förra valet och vindkraftsfrågan i det här – gör så att andra områden hamnar i skymundan i debatten. De ska rösta, men har ännu inte bestämt sig på vem.
– Det är ens skyldighet att rösta, säger Jessica Söderlund.
– Och röstar man inte får man inte gnälla sedan, säger Johan Söderlund och skrattar.
En orsak till att de inte bestämt sig än är att de anser att partiernas linjer blir allt svårare att skilja från varandra. Frågan om havsbaserad vindkraft är egentligen det område där det är tydligast att det finns partier som särskiljer sig från andra i lagtinget.
– Alla vill värna om äldre, barnen och välfärden.