I valet 2019 fick Obunden samling fyra mandat i lagtinget. Partiet gick med i regeringssamarbetet och har haft infrastrukturministerposten i snart fyra år. I inledningsskedet hade man svårigheter att hitta ett namn till uppgiften.
Ordföranden Marcus Måtar säger att man till slut blev nöjda med utgången där dåvarande partisekreteraren Christian Wikström trädde in som minister.
Partiet mår bra, menar Marcus Måtar, han får indikationer på att väljarskaran växer.
– Vi har lyckats hålla vår profil någorlunda trots regeringssamarbetet som med jämna mellanrum varit lite guppigt.
I inledningsskedet fick både Marcus Måtar och dåvarande ordförande och sedermera lagtingets talman Bert Häggblom, mycket kritik för sina juridiska åtaganden, där man drev ärenden mot landskapsregeringen. Marcus Måtar är dessutom dömd för grovt ocker, något som lyftes av oppositionen. Och media, enligt Marcus Måtar.
– Det var snarast media som lyfte upp det, medan den som satte sig in i ämnet ser ganska tydligt att det inte påverkar arbetet i landskapsregeringen.
Förstår avhopp
Vilka har varit de stora utmaningarna i regeringssamarbetet?
– Att få lagtinget och landskapsregeringen att dra jämnt och att få informationen att flöda. Jag har varit skeptisk till hur lantrådet (Veronica Thörnroos (C). Reds anm) skött det. Varje måndag har vi möte med regeringskoalitionens ledare. Där har jag sagt att det måste struktureras upp. Det har ibland känts som att Centern vet en sak, moderaterna vet en sak och vi vet en sak, men vi vet ingenting tillsammans.
Marcus Måtar blev inte förvånad över Hållbart initiativs (HI) och Ålands framtids (ÅF) avhopp från regeringssamarbetet.
– Jag har full förståelse för att HI hoppade av för att deras politik inte bedrevs. Det kunde man se från början, men man tänker kanske att det är bättre att vara med än att inte vara med.
Han menar också att ÅF:s avhopp nästan var en överlevnadsfråga för partiet.
– Man ser partiets utveckling och vet att regeringspartierna blir bestraffade, så jag har en viss förståelse för deras beslut.
Under mandatperioden har Obunden samling försökt vara en broms gällande ekonomin.
– Och vi har till vissa delar lyckats. Det märkts kanske inte utåt att vi försöker bromsa projekt som kostar mycket. Men vi har bidragit till att stoppa tvångssammanslagningar av kommunerna, som skulle ha blivit dyrt. Vi är nöjda med tjänstemannalagen som ska göra att det blir betydligt svårare att främst ha ÅHS-anställda på snuttarbetsavtal.
Hur ser ni på kommunernas framtid?
– Landskapsregeringen ska se till att landskapsandelarna är tillräckligt stora. Förra landskapsregeringen tog fyra miljoner och vi har återställt hälften. Där är vi besvikna på våra regeringspartners. Vi skulle ha önskat att allt hade återställts.
Det som kommer att leda till att kommunerna frivilligt går samman är bristen på förtroendevalda i kommunerna, menar han.
– Det handlar om problem att få folk som engagerar sig.
Obunden samling är ett konservativt högerparti, något man varit länge, menar Marcus Måtar.
Väljarunderlaget finns främst i staden och på landsbygden. Men man driver också skärgårdens frågor, säger Marcus Måtar.
– Jag ser ingen motsättning mellan landsbygd och skärgård. Att bibehålla livskraftiga små kommuner är ett intresse även för skärgården.
Tre snabba
Vad är det värsta som kan drabba Åland?
– Krig eller en väsentlig miljökatastrof.
Hur tar man sig till Kökar år 2040?
– Man åker med båt, jag tror att det framdrivs på ett sätt som knappast är fossilbaserat. Man kör fortsättningsvis samma rutt.
Vem tar hand om de äldre år 2040?
– Det är ett liknande upplägg som i dag, kommunalt eller på något sätt ordnat i samhällets regi.
Tre viktigaste frågorna
• Ekonomin.
• Skattegränsen
• Miljöfrågor. Dit hör vindkraften och vatten.
Fyra mandat
Målsättningen för höstens lagtingsval är att bibehålla fyra mandat.
– Då kan jag vara jättenöjd, men får vi fler än fyra blir det fest minst en vecka efter valet.
Ni har fyra män i lagtinget, hur ska ni få jämställd representation?
– Det ser ut som att vi får en hyfsat jämställd lista, men det har visat sig att även om man har det kan man få en representation med bara av det enda könet.
Vilka kan ni sitta i regeringen med?
– Jag säger som Mao påstås ha sagt: det spelar ingen roll om katten är vit eller randig, bara den fångar möss. Om vi kan enas om ett regeringsprogram och får med de frågor vi vill ha, så samarbetar vi med vem som helst.
Obunden samling väckte debatten om skattegränsen i våras. Där vill man omförhandla Ålandsprotokollet som gjordes upp i samband med EU-inträdet och även se på rikslagar som påverkar skattegränsen. .
– Den försvårar för landbaserad näringsverksamhet. Vi måste också ha bättre kommunikation med Tullen och Finansministeriet och via den kontakten skapa förenklingar.
Han vill inte ställa taxfreen och det landbaserade näringslivet mot varandra
– Men för att få igång debatten måste man börja väga de här sakerna mot varandra. Taxfreens betydelse har minskat.
Obunden samling är också skeptiska till den stora satsningen på havsbaserad vindkraft som landskapsregeringen driver just nu, med stöd av nästan alla andra partier. Man oroar sig för kostnaderna. Marcus Måtar menar att partiet inte vill bromsa företagande, om det håller sig inom lagens ramar, men man vill inte att samhället ska ta så stort ansvar för det.
– Det är industrin själv som ska betala för allt, sen ska de betala arrende och fastighetsskatter till Åland.