Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) har än en gång i samarbete med Folhälsan på Åland undersökt åländska ungas alkohol-, narkotika-, doping-, tobaks- och spelvanor (ANDTS).
Enkätsvaren visar bland annat att antalet unga som någon gång druckit alkohol ökar signifikant med årskurserna. I årskurs sju är siffran 20 procent, och av dem har fyra procent druckit sig berusade. Det är en uppgång jämfört med i fjol då siffrorna var 15 respektive tre procent.
I gymnasiets andra årskurs är andelen som druckit alkohol uppe i 70 procent, och av dessa har drygt hälften druckit sig berusade. Markant fler flickor än pojkar uppger att de har druckit alkohol. Bland de viktigaste orsakerna till att inte dricka alkohol finns att det är olagligt, att man vill ha koll på läget och inte vill riskera att utsättas för våld.
Eftersom de unga inte får köpa alkohol själva ställs också frågan hur de får tag i den. Sjuorna förses oftast av föräldrar medan det från årskurs åtta är vanligare att ta hjälp av kompisar. De äldre högstadieeleverna tar också alkohol hemma utan att fråga om lov.
Rattfulla förare
Av de elever som varit berusade har 16 procent uppgett att de någon gång kört moped, mopedbil, bil eller traktor berusade medan 21 procent har åkt med en berusad förare. Av samtliga deltagare i enkäten har var tionde åkt med en berusad förare, vilket är något fler än i fjol.
Tobak brukar nämnas som en inkörsport till alkohol- och narkotikabruk. I Ålands gymnasiums skolor har rökning, snusande och användning av e-cigaretter minskat medan en viss ökning i samtliga tre kategorier syns i högstadieskolorna. I årskurserna sju till nio har 20 procent testat e-cigaretter.
Narkotikabruk
Sju procent av sjundeklassisterna och 24 procent av de andraårsstuderande på gymnasiet har blivit erbjudna att köpa narkotika. Andelen som vet någon som säljer narkotika är 15 respektive 46 procent i de två årskurserna.
Bland högstadieeleverna som brukat narkotika har siffran gått upp något och ligger nu på två procent. Motsatt trend syns vid skolorna i Ålands yrkesgymnasium, där en mindre andel än de två föregående åren svarat att de använt narkotika någon gång. Tidigare har fler studerande vid Ålands yrkesgymnasium än vid Ålands lyceum svarat ja på frågan – men nu börjar skillnaderna jämnas ut och särskilt vid yrkesgymnasiet har siffran gått ner en hel del jämfört med fjolåret. Fortfarande är det dock betydligt fler yrkesstuderande än lyceister som erbjudits köpa narkotika.
Fakta/Undersökningen
• ANDTS är en förkortning för alkohol, narkotika, doping, tobak och spelande.
• Medverkar i undersökningen gör elever i årskurserna 7-9 och studerande i årskurserna 1-2 på gymnasienivå.
• Enkätfrågorna grundar sig på Drogvaneundersökningen som Folkhälsan på Åland tog fram i samarbete med Fältarna 2019.
• Insamlingen av svar görs genom en elektronisk enkät.
• I år deltog 1.511 unga i enkäten, som gjordes i början av hösten.
Källa: Åsub