De två sista delrapporterna i Erika Bomans undersökning ”Hälsa och livsvillkor bland äldre män och kvinnor på Åland 2022” har nu publicerats. Den första delen, som publicerades tidigare i år, fokuserade på fysisk hälsa medan de två delrapporter som nu publicerats handlar om psykisk hälsa och sociala faktorer.
Undersökningen gjordes med en enkät som skickades ut till äldre på Åland, i Österbotten och i Västerbotten.
Erika Boman säger att bilden av äldres hälsa generellt är ljus, men att man kan se vissa hot som behöver jobbas vidare med.
– Det finns en mindre grupp som är socioekonomiskt utsatt, cirka 10 procent. Där finns det en sammankoppling med hälsa och välbefinnande, säger hon.
Generellt har de socioekonomiskt utsatta sämre hälsa, men det finns ett område som sticker ut: alkoholkonsumtionen.
– De med starkare socioekonomisk status dricker mer.
Enligt Erika Boman finns det en generell uppfattning om äldre i samhället, som undersökningen visar inte riktigt stämmer.
– Viktig information att ta till sig är att vi kanske har föreställningar om den äldre befolkningen som inte alltid är sanna. Samtidigt ska man komma ihåg att de som svarat på rapporten framför allt är friska, yngre äldre. De som är allra sjukast och de som bor på institution är exkluderade. Det kan se annorlunda ut för multisjuka äldre med stort behov av omsorg, säger Erika Boman.
Fördjupande studier väntar
Rapporten som publicerats är en första sammanställning. Forskare kommer nu att fördjupa sig i de olika delarna av materialet och publicera vetenskapliga studier vartefter.
– Vi är en stor multiprofessionell arbetsgrupp som har arbetat med att samla in datan, säger Erika Boman.
Resultaten har även getts till landskapsregeringen, som ska använda dem i folkhälsostrategin och det äldrepolitiska programmet.
Erika Boman har tidigare studerat äldres hälsa och livsvillkor genom en liknande undersökning som gjordes 2015. Hon säger att förhoppningen är att fler uppföljande undersökningar ska göras i framtiden.
– Det är viktig data som samlas in.
Fakta om undersökningen
Undersökningen gjordes via en enkät som skickades ut under våren 2022 till personer födda år 1930, 1935, 1940, 1945, 1950 och 1955 som bor hemma.
831 personer svarade, vilket motsvarar 61,6 procent av de som fick enkäten.
En likadan enkätundersökning har gjorts i Österbotten i Finland och Västerbotten i Sverige.
I rapporten står bland annat att:
- En majoritet av de svarande hade livslust, kände sig behövda och hade planer för framtiden. Andelen var dock mindre bland de svarande som är över 80 år.
- Bland de 13 procent med svagare livsgnista fanns en liten överrepresentation av kvinnor och personer över 80 år.
- 11 procent av deltagarna svarade att de led av ensamhet. Även där var kvinnor och personer över 80 år överrepresenterade.
- Fyra av fem deltagare hade druckit alkohol det senaste året. Åland hade störst andel alkoholkonsumenter jämfört med andra regioner.
- Nästan hälften svarade att det finns en negativ inställning till äldre på arbetsmarknaden. En fjärdedel svarade att det finns en negativ inställning till äldre inom politiken och ekonomin.
- Fem procent hade blivit dåligt bemötta eller diskriminerade på grund av sin ålder.
- En av fyra svarade att de känner stort förtroende för äldreomsorgen.