Insändare

Gruvdriften är ett hot mot Östersjön, skriver Ålands Natur och Miljö. @Foto:Foto: Daniel Eriksson

Åland måste agera mot gruvdrift i Östersjön

Skicka in en insändare

För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.

Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).

Östersjön är ett av världens mest förorenade innanhav som står inför en rad allvarliga miljöproblem. Ekosystemen är under hård press, och klimatförändringarna förvärrar situationen. Just nu står vi inför ett nytt hot mot Östersjöns redan utsatta ekosystem: gruvdrift. Det svenska företaget Scandinavian Ocean Minerals planerar att börja utvinna mineraler från havsbotten i Gävlebukten. Konsekvenserna för den marina miljön är oklara, men risken finns att känsliga ekosystem kan störas och situationen i ett hav som redan lider av övergödning, bottendöd och miljögifter kan förvärras.

Forskningen kring gruvdrift på havets botten har hittills fokuserat på djuphavsgruvdrift. Vi vet väldigt lite om hur effekterna ser ut med så kallade grundhavsgruvdrift. Forskare har indikerat att gruvdrift i Östersjön i vissa fall kan frigöra tungmetaller och andra föroreningar som bundits i sedimenten i årtionden vilket kan ge negativa konsekvenser för fiskbestånd och andra delar av ekosystemet. Dessutom kan kol som bundits i sedimentet potentiellt frigöras och därigenom bidra till klimatförändringarna.

Nordiska rådets utskott för ett hållbart Norden beslöt 2024 att det bör införas ett moratorium mot djuphavsgruvdrift på internationella vatten så länge de miljömässiga, sociala och ekonomiska konsekvenserna inte är klart utredda. Tidigare har Finland anslutit sig till de länder som kräver paus med gruvdrift i haven.

Med tanke på att Östersjön är ett gränsöverskridande ekosystem är det avgörande att en verksamhet av denna typ utreds noggrant på Östersjönivå, inte enbart av Sverige. Helcom, den regionala samarbetsorganisationen för Östersjöns miljö, är rätt forum för att diskutera potentiella risker och behov av skyddsåtgärder. Ålands landskapsregering bör lyfta frågan där och verka för försiktighetsprincipen tills mer kunskap finns att tillgå. Åland bör också föra samtal med miljöministeriet i Finland om att stöda Ålands initiativ.

Det finns bättre och mer hållbara alternativ än att starta en ny utvinningsindustri i havet. Elektronikavfall är en av de snabbast växande avfallsströmmarna globalt, men endast några procent kritiska råmaterial som till exempel batterier återvinns. Genom att investera i bättre återvinningssystem, designa produkter med lång livslängd och införa styrmedel för resurseffektivitet kan vi minska behovet av ny utvinning. Teknologisk utveckling, beteendeförändringar och en cirkulär ekonomi kan enligt experter minska efterfrågan på kritiska metaller med upp till 58 procent fram till 2050.

Östersjön är en av världens mest känsliga och unika marina miljöer. Vi kan inte tillåta att kortsiktiga ekonomiska intressen tar över utan en grundlig analys av miljömässiga konsekvenser. Landskapsregeringen har en viktig roll i att säkerställa att Finland och Helcom agerar för att skydda vårt gemensamma hav. Beslut som fattas nu kan få långvariga konsekvenser – därför måste vi agera med försiktighet.

Ålands Natur & Miljö