Vårdö kommun är mitt uppe i ett projekt där man tar tillvara kommuninnevånarnas urin. I höst kommer en lokal jordbrukare att använda det som gödsel.
MILJÖ I tider med kraftigt stigande gödselpriser och övergödning väljer Vårdö kommun att gå på offensiven med ett spännande miljöprojekt.
För fyra år sedan installerade kommunen speciella toaletter i ett radhus och bassänger för att kunna ta tillvara hyresgästernas urin.
Kommunen har även inlett ett samarbete med en lokal jordbrukare. I höst är det tänkt att urinet ska användas som gödsel.
Byggnadsinspektör och kommuntekniker Folke Karlsson berättar att idén kommer från en svensk firma som gjorde en utredning åt kommunen i början av 2000-talet.
-De gjorde en allmän översyn över avloppssystemet och kom med detta förslag, säger Karlsson.
Landskapet var positivt inställda och beviljade stöd till kommunen.
Måste lagras i sex månader
Man började med att installera toaletterna i radhuset som separerar urinet från fekalierna. Man har även uppmuntrat de som bygger nytt eller renoverar att installera liknande toaletter.
Samtidigt byggde man två plastbassänger där urinet förvaras. Urinet måste lagras i sex månader innan det kan användas som gödsel.
Urin ska normalt vara sterilt, men man måste försäkra sig om att det inte innehåller några bakterier innan det kan användas, enligt miljöingenjör Bror Johansson på landskapets miljöbyrå.
Urin innehåller de viktiga näringsämnena kväve och fosfor. Och i och med att priset på fosfor har femdubblats de senaste 18 månaderna stärks de ekonomiska incitamenten att ta tillvara urinet.
Att använda urin som gödningsmedel är dock ett relativt nytt fenomen. Det är först på senare år som vissa kommuner i bland annat Sverige har börjat använda metoden.
Bekvämligheten det största hindret
Det största hindret för att metoden ska slå igenom på allvar är enligt Johansson bekvämligheten och att systemet kan upplevas som krångligt.
-Att samla in urin och använda det i jordbruket innebär att det blir besvärligare i alla led. Man kan till exempel inte stå och kissa i toaletterna, berättar Johansson.
Och för Mariehamn är detta inte aktuellt.
-Vi är fast i vårt nuvarande system med existerande ledningar. Men för glesbygden kan det vara aktuellt, säger Johansson.
Folke Karlsson på Vårdö kommun är mycket positiv till projektet.
-Det funkar bra! Vi har inte fått några klagomål alls från hyresgästerna. De visste vad som gällde när de flyttade in.
Flera andra kommuner har dessutom visat intresse för projektet.
Ålandstidningen