I juli månad upptäcktes varroasmitta vid två biodlingar på Brändö. I fredags fattade landskapsregeringen beslut om att destruera de smittade samhällena för att undvika vidare smitta. Beslutet verkställdes under helgen.
Efter att man tagit tillvara på honungen och bina flugit in i kupan för natten stängde man in bikuporna i plastsäckar. Därpå förde man in bensin i säckarna med övervakning av en veterinär från ÅMHM. Resterna ska sedan brännas för att garantera att smittan inte sprids vidare.
”Säker kan man inte vara”
De biodlingar som är närmast belägna de smittade har nu provtagits. Man kommer även att bedriva en intensiv provtagning en tid framöver.
– Vi tror att vi blivit av med smittan, men den kan ju också finnas i vildbin. Så säker kan man inte vara, säger avdelningschef Bengt Michelsson vid social- och miljöavdelningen på landskapsregeringen.
Tre ytterligare kupor som kom från en annan biodling såldes i stället till Finland, där varroasmittan redan är utbredd. Där behandlar man varroasmitta med andra metoder än utrotning, enligt Bengt Michelsson.
– Eftersom Åland har varit en varroafri region följer vi ett årligt övervakningsprogram och överlämnar resultaten till EU-kommissionen. Vi vill visa för EU-kommissionen att vi tar det här på allvar. Biodlingarna är viktiga både för att vi ska kunna producera honung och för att bina är viktiga pollinerare till många andra odlingar, säger han.