Gårdagens strejkvarsel från Skeppsbefälsförbundet kom överraskande för landskapsregeringen. Parterna förhandlar som bäst om ett nytt gemensamt kollektivavtal för befälhavare och maskinchefer på landskapets frigående färjor.
–Det tidigare avtalet gick ut den 31 mars. Vi har träffats två gånger, en gång för ett inledande möte och så nu i tisdags. Vi har bara börjat förhandla och är inte färdiga med diskussionerna. Och nu kommer det här strejkvarslet, säger landskapets avtalschef Tiina Robertsson.
Enligt hennes uppfattning gäller den här konflikten främst kollektivavtalets vaktantalsberäkningar.
–Det är den tabellen man opponerar sig mot. Det stod väldigt lite i strejkvarslet, men man anser att förhandlingarna går för långsamt.
”Mycket besvärlig tidpunkt”
Strejken kan bryta ut 14 dagar efter gårdagens varsel, vilket kommer att sammanfalla med att sommarlovet inleds.
–Det är en mycket besvärlig tidpunkt för skärgården och för dem som är beroende av trafiken, säger Roger Nordlund.
Han tycker även att tidpunkten är illa vald sedd ur ett större perspektiv.
–Jag har svårt att förstå att man agerar med strejkvarsel i dessa tider när vi alla kämpar för att få samhällsekonomin att fungera. Arbetskonflikter är det sista vi behöver både i det här landet och på Åland, säger han.
Nu blir konflikten ett ärende för riksförlikningsmannen.
–Vi förhandlar inte under hot, säger Roger Nordlund.
–Så är det. Vi får åka till Helsingfors och förhandla, säger Tiina Robertsson.
Strejkvarslet gäller endast landskapets färjor och inte de linjer där trafiken har privatiserats. Det gäller inte heller för Maskinbefälsförbundets medlemmar, utan endast för Skeppsbefälsförbundets.
Skeppsbefälsförbundets verksamhetsledare Risto Blomquist hänvisade i går kväll till kollektivavtalsombudsman Johan Ramsland för kommentarer. Ålandstidningen har försökt nå Johan Ramsland utan att lyckas.
Anna Jakobsson