Ålandstidningen ringde upp Mikael Mörn, direktör för affärsområdet Åland på Ålandsbanken, för att höra hur säkerhetstänket på banken har utvecklats.
Problemen med telefonbedragare har förekommit nu en längre tid, vad har man gjort under tiden för att förbättra säkerheten?
– Det mesta handlar om spridning av information. Jag ser att vi började sprida information om bedrägerier redan 2012. Men det är en ständig process för bedragarna är så oerhört skickliga. Vartefter vi ändrar, informerar och ger kunderna möjligheter att skydda sig så ändrar de sina metoder. Det är skrämmande. Sedan är det fler hos oss som jobbar med säkerhetsfrågor och mycket handlar om att få tillbaka pengarna. Men mer information och mer kunskap hos allmänheten är nyckeln.
Har möjligheten att få tillbaka sina pengar på något sätt förbättrats?
– Ja, chanserna har förbättrats. Andelen som får tillbaka sina pengar har inte varit på så här hög nivå förut. Men det hjälper naturligtvis inte dem som drabbas.
När man får sitt kort skimmat får man oftast tillbaka sina pengar, varför är det svårare i de här fallen?
– En skimning innebär ju att kortet blir kopierat vid en betalningsterminal eller när man till exempel lyfter pengar. Då anses det inte att man själv varit aktiv och gett ut sina uppgifter, utan man har helt enkelt blivit bestulen.
Finns det några försäkringar i de här riskfallen som banken kan använda sig av?
– Jag känner inte till någon försäkring som skulle täcka en situation där kunden själv varit behjälplig och gett ut koder och inloggningsuppgifter.
Han säger att bankens tydliga rekommendation är att aldrig ge ut sina koder eller inloggningsuppgifter till någon som kontaktar en.
– Det är också oerhört viktigt att så fort som möjligt kontakta banken när man insett vad som hänt.