De trasiga vattenrören som plockades upp från Långsjöns botten innehåller det giftiga
materialet asbest. Så tillverkades rör på 1970-talet.
I augusti beslutar Ålands vattens styrelse om man ska plocka upp hela ledningen som är 1,6 kilometer lång.
MILJÖ De spruckna vattenrören som gick genom Långsjön var gjutna på 1970-talet.
-Istället för armeringsnät använde man asbest som armering vid gjutandet på den tiden, säger Christian Nordas, vd för Ålands vatten.
Metoden var vanlig i hela Finland.
Asbets är en naturlig mineralfiber som är farlig om den andas in i kroppen. Fibrerna tränger in i andningsorganen och kan orsaka sjukdomen asbestos. Läkare har även kunnat påvisa en cancerframkallande effekt.
Ingjutna i betong
Christian Nordas poängterar att armeringsasbesten är ingjuten i betongen och inte har varit hälsofarlig för vattenbrukarna. Asbesten har inte kunnat komma i kontakt med varken vatten eller luft.
-Möjligen kan det ha lossat flisor när rören sågades itu i vattnet. Men de ligger i så fall på sjöns botten nu och kan inte yra runt i luften. Det är ju inte som när man river ett hus.
25 meter trasigt vattenrör plockades upp från Långsjöns botten. Rören ska nu placeras i ett förråd på vattenverket.
-Jag har inte tänkt närmare på vad vi ska göra med dem sedan. Jag ska kontakta myndigheterna och höra efter.
Byta hela ledningen
I mitten på augusti ska Ålands vattens styrelse besluta om resten av den 1,6 kilometer långa vattenledningen ska plocka upp. Inte på grund av asbestarmeringen utan för att förnya den.
Det kostar 100-150 euro per ton rör att skicka dem till specialdeponi. Asbestsavfall skickas till Karis eftersom det saknas rätt sorts deponi på Åland.
-Det blir dyrt i så fall för det krävs specialtransporter, konstaterar Christian Nordas.
Han anser själv att det bästa man kan göra med rören är att röra dem så lite som möjligt.
-Det normala förfaringssättet för att ta hand om asbest är att gjuta in den betong, precis som den är i rören. Sedan placeras den på specialdeponi. Man sveper in det i plast så att det inte kan yra upp i luften.
Av Ålands vattens rör är stamledningen mellan Godby och Mariehamn samt alla inkommande rör med vatten från sjöarna gjutna på det gamla viset.
Petter Lobråten