Om en tv, en radio, digitalbox och bredband står i stand by-läge i alla hushåll på Åland, då går det åt lika mycket elström som till gatubelysningen på hela Åland.
- Så det lönar sig alltid att stänga av, säger Cai-Eric Ekström inför elspardagen i morgon.
fakta
Några tips att spara el
Stäng av alla apparater som står i stand by-läge. Släck datorskärmen.
Låt inte lampor lysa i onödan.
Släck onödig utebelysning.
Stäng av elslingor som används för avisning.
Byt till lågenergilampor.
Tilläggsisolera och täta väggar, fönster och dörrar.
Dra ner på värmen. Spara på varmvattnet.
ENERGI För andra gången ordnar landskapsregeringen i morgon en elspardag tillsammans med Agenda 21-kontoret och de tre elbolagen.
- Vi vill göra folk uppmärksamma på att man med enkla åtgärder kan spara el både på jobbet och hemma, säger energiminister Roger Eriksson (lib).
- Den som är eleffektiv sparar både pengar och energi. Vi vill att folk under elspardagen ska börja med nya vanor, säger Lotta Jakobsson från Agenda 21.
Mer el går åt på Åland
Att en elspardag behövs är uppenbart. Elförbrukningen på Åland har nämligen ökat med 1,5 procent årligen under de tio senaste åren. Orsaken är bland annat en växande befolkning, högre levnadsstandard, större hus, vinterbonade fritidshus, större offentlig förvaltning och fler servicenäringar.
- Dessutom har vi digitalboxar som inte kan stängas av. De nya platt-tvapparaterna drar tre till fyra gånger mer ström än en bildrörs-tv, säger stadens elchef Cai-Eric Ekström.
Snåla lysdioder
All ny teknik är dock inte el-slukande. Bärbara datorer är mycket elsnålare än stationära och de nya lysdioderna drar bara en bråkdel av vad en traditionell glödlampa drar och också mindre än lågenergilamporna.
För att kunna stänga av digitalboxens stand by-läge tipsar Lotta Jakobsson om ett grenuttag med brytare. På så sätt kan strömmen till fler apparater stängas av samtidigt.
Utmanar varandra
Elspardagens arrangörer hoppas att företag och organisationer utmanar varandra i elsparande under onsdagen. Agenda 21 har sänt information till tio företag och organisationer. I går hade Andelsbanken, Ålandbanken, Aladiabolagen och högskolan meddelat att de är med.
- Vi hoppas på fler. Ännu i dag kan man ringa och anmäla sig, säger Lotta Jakobsson.
Moroten är energimassage till tio anställda i varje företag som deltar i utmaningen.
Källbo skola och Pålsböle skola i Finström har utmanat varandra. Cai-Eric Ekström har utmanat stadens alla instanser att delta och bli bättre än tekniska verken som vann i fjol. Tekniska verken sparade då 21,2 procent el.
Energiminister Roger Eriksson har sänt brev till hela landskapsförvaltningen och elinspektör Stig Nordberg tycker att kommunerna kunde delta och utmana varandra.
Duktiga skolor
Under fjolårets elspardag den 25 januari sparade Godby högstadieskola 29 procent genom frivilliga åtgärder som att konsekvent släcka belysningen.
Ytternäs skola i Mariehamn sparade 6,8 procent samma dag och har fortsatt sitt sparade. Skolan har beräknat att man under hösten sparat cirka 26 procent eller totalt 25.000kWh el. I pengar är det 2.500 euro.
Energiagenter
Elspardagens arrangörer pekar på skolans viktiga uppgift också när det gäller elsparande: Blir eleverna vana i skolan att apparater ska stängas av när de inte används och lampor ska släckas, då tar de den vanan med sig in i vuxenlivet.
Elbolagen sponsorerar undervisningsmaterial till den energisparundervisning som ges i årskurs två och som gör eleverna till "energiagenter" med uppdrag att påverka föräldrarna att släcka och stänga av hemma.
Hålla koll
Via internet kan alla elkunder numera kontrollera sin förbrukning till exempel per dygn eller månad.
- Intresset är stor för det här och jag är övertygad om att det bidrar till energibesparing, säger Ålands elandelslags ekonomichef David Karlsson.
På biblioteket och hos elbolagen kan man dessutom låna en dosa som mäter hur mycket el en enskild apparat förbrukar.
Kerstin Österman