I sitt betänkande föreslår lag- och kulturutskottet att lagarna antas, men med några mindre ändringar. Man skriver att dagens kommuner närmar sig en situation där de ”inte längre har realistiska ekonomiska förutsättningar att fullgöra sina skyldigheter ens med de tillskott som landskapsandelssystemet ger, samtidigt som landskapets ekonomiska situation inte tillåter att de totala offentliga utgifterna ökar”.
Nina Fellman var framför allt kritisk till att det enligt hennes mening saknas ett ledarskap i kommunreformen.
– Är den här lagstiftningen tillräcklig för att ge den önskade effekten, och med vilket ledarskap? Vem ska ta på sig den omtalade ledartröjan för att få igång processerna? frågade hon i ett replikskifte med Robert Mansén (C).
Han svarade att det inte finns några enkla svar.
– Men det är en möjlighet som öppnas upp nu i och med den här lagändringen.
I sitt eget anförande sade Nina Fellman att landskapsregeringen ”abdikerar” från sitt ansvar.
– Det finns ingen som leder processen, och jag har ännu inte sett i någon kommun några initiativ för att bilda tillräckligt starka helheter.
”Ifrågasätter starkt”
Även från Moderaternas sida ställde man sig tveksam till det nya lagförslagets effekt.
– Jag kan förena mig i åsikten att få se om det blir något av det här över huvud taget. Det kan hända att någon slår ihop sig med någon annan, men om det blir den stora effekt som vi efterlyste i förra mandatperioden ifrågasätter jag starkt, sade Tage Silander (MSÅ).
Jessy Eckerman (S) reserverade sig i utskottet mot betänkandet. Kommunstrukturlagen ger ”ingen styrning vad gäller storleken eller den ekonomiska bärkraften i nya kommuner”, skriver hon i sin reservation och föreslår att lagtinget förkastar det första av de två lagförslagen.