- Vad är viktigare, byggnader och ekonomi eller en aktiv och levande församling? Det frågade diakonen Eva Lindblom vid en diskussion i Finström-Geta församling i går.
FÖRSAMLING Det är direktionen för diakoni som tagit initiativ till det öppna diskussionsmötet i Mikaelsgården i Finström på söndagen. Direktionens ordförande Angela Sjöberg understryker att det är viktigt att höra församlingsbornas åsikt.
- Det behövs en bred diskussion. En kris innebär också alltid möjligheter, säger hon.
Barn, diakoni, evangelium
Den arbetsgrupp som i höstas fick i uppdrag att komma med förslag till hur den skrala ekonomin ska åtgärdas har bland annat föreslagit en nerdragning av ungdomsarbetsledartjänsten. Att det förslaget inte är populärt bland personalen framgår vid diskussionen.
- Barn, diakoni och evangelium måste ha högsta prioritet. Vi ska ha en aktiv och levande församling, inte bara siffror, säger kyrkoherde Michael Urch (bilden).
Diakonen Eva Lindblom är inne på samma linje när hon ber de förtoendevalda beslutsfattarna tala om vad församlingen ska vara, "byggnader eller en levande församling där alla klämmer i då det behövs".
- Vi i personalen känner oss ganska vilsna. Var är vi? Vart är vi på väg? Vi behöver få klara ramar.
Banklån till lönerna
Kyrkofullmäktiges ordförande Lars Rögård berättar att bokslutet varit negativt flera år. 2006 gick församlingen 20.000 euro på minus och 2007 hela 101.722 euro, vilket fick revisorerna att kräva rättning i ledet.
För 2008 budgeterar man med ett underskott på 87.283 euro. I september fanns det inte pengar till lönerna så församlingen var tvungen att ta ett banklån.
- Så kan vi inte fortsätta, säger Rögård.
För honom är det viktigaste att de båda kyrkorna håller öppet för gudstjänster och förrättningar.
- Vad som därtill är, är salt på brödet.
Barnklubbarna försvinner
Flera som yttrar sig påpekar ändå att arbetet bland barn, unga och familjer är väsentligt.
- Det är där vi ska börja för att få med barnen i församlingen, säger Kerstin Gäddnäs.
Ungdomsarbetsledaren Sonja Winé håller klapp och klang-verksamhet på dagis, hon leder minior- och juniorklubbar i Geta och Godby, håller en del lektioner i skriftskolan, håller i hjälpledarutbildningen, ordnar aktiviteter under lov och somrar och har kurser för tonårsföräldrar.
- Mycket av detta måste avslutas nu eftersom det blir indragningar på min tjänst. Klubbarna försvinner, säger hon.
Klarnar under våren
Tjänsten kommer antingen att delas mellan ungdomsarbetet och ekonomisidan i Finström-Geta eller så söks samarbete med andra församlingar så att Finström-Geta står för halva Winés lön. Hur det blir klarnar under våren.
Eva Lindblom påpekar att de barn som kommer till klubbarna är barn som inte har andra fritidsaktiviteter eller där familjerna inte har råd med dyra aktiviteter.
Ann-Britt Verho tycker inte att all ungdomsverksamhet ska vara i Godby. Utnyttja Mikaelsgården mer, föreslår hon.
Sälj mark!
Gunnel Karlsson undrar om inte församlingen har mark att sälja så att pengarna räcker också till ungdomsverksamheten.
- Det är ju viktigare med verksamhet och förkunnelse.
Björn Grüssner i kyrkorådet svarar att de pengar som kommer in på försäljning inte ska användas till driften utan till att till exempel bygga ut begravningsplatsen.
Lönerna slukar mest
Gunlö Höglund frågar vad det är som slukar mest pengar. Lönerna, svarar Björn Grüssner.
Av skatteintäkterna på 685.000 euro 2008 gick 440.000 euro åt till löner.
De åtgärder som nu vidtas är att kaplanstjänsten i Geta inte besätts när Heikki Turakka går i pension i november. Också kanslisten Birgitta Eklund pensioneras och ersätts inte. Fastighetsskötartjänsten i Geta besätts inte och ungdomsledaren blir halvtid.
Åtgärderna gör att 5.000-6.000 euro per månad sparas in. Församlingen ber dessutom om understöd från Kyrkans centralfond och har höjt kyrkoskatten både för 2008 och 2009.
- Så jag hoppas siffrorna för 2009 blir svarta, säger Lars Rögård.
I slutet på januari väljer kyrkofullmäktige nytt kyrkoråd för de kommande två åren. Kyrkoherde Michael Urch går pension den 1 september.
Kerstin Österman