Energisystemen måste förändras på ett genomgripande sätt. Den anser Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland och Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien i Sverige.
I går lanserade de en gemensam resolution med krav på ökat samarbete. Och de gjorde det på Åland.
ENERGI I går höll de två vetenskapsakademierna Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland (STV) och Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien i Sverige (Iva) en energikonferens i Alandica kultur och kongress.
Åland blev därmed plattform för lanseringen av akademiernas nya gemensamma resolution med krav på förändringar av dagens energisystem.
-Bakgrunden till resolutionen är den situation vi sitter i i världen, säger Björn Wahlström, professor emeritus och projektledare vid STV.
Energiproduktionen är ohållbar. Gamla energikällor måste fasas ut och nya energisystem tas fram. Resolutionen innehåller därför sex punkter med sådant som akademierna anser behöver göras (se faktaruta).
Testområde för elbilar
Henrik Wolff, vd för Arcada och preses för STV, framhåller ett ökat Nordiskt samarbete inom energiområdet som viktigt. Björn Wahlström är inne på samma linje.
-Det svenska systemet är helt baserat på el, med kärnkraft och vattenkraft. Finlands system är mycket mer diversifierat. Genom att kombinera kunnandet i båda länderna har vi en styrka, säger han.
Under energidagen i Alandica sa näringsminister Torbjörn Eliasson (C) att Åland borde kunna bli ett testområde för elbilar.
Den tanken gillar Alec Estlander från Iva.
-Det är en ypperlig idé, säger han.
"En förebild"
Ålands vindkraftssatsning uppskattas också av representanterna för vetenskapsakademierna.
-Det som görs på Åland i dag är en förebild och skulle kunna vara det i ännu större utsträckning, säger Henrik Wolff.
-När det gäller vinden är det klart att man ska sätta snurrorna på ett ställe där det blåser, säger Björn Wahlström.
-Åland är ett sådant ställe, säger Alec Estlander.
Men alla framtida lösningar måste vara långsiktiga.
-Vad vi än gör i våra energisystem så kommer det att finnas med länge, säger Björn Wahlström.
Avgörande för framtiden är också satsningar på forskning.
-Vi är i grunden optimistiska. Världen kommer att blir ett varmare ställe att leva på. Det är klart. Men jag tror att vi ska kunna hitta en hållbar uppvärmning, säger Henrik Wolff.
-Vi har goda förutsättningar i Norden, med biobränslen, vind- och vattenkraft. Vi har en bas att utgå från. Och våra universitet har mycket att bidra med, säger Staffan Eriksson, projektledare vid Iva.
Anna Jakobsson