Årets veteranrally för moped- och motorcykelentusiaster är det femte i ordningen som Lions Club Kvarnbo ordnar och det första som löper på en sträcka från Mariehamn till chipsfarbriken i Haraldsby.
– Tidigare år har vi kört en runda med start och mål vid chipsfabriken. Men nu ville vi testa ett nytt drag för att se om det lockar fler deltagare, säger Henrik Rosenberg som håller i arrangemanget.
Syftet med Taffelsnurren är att samla veteranmopeder och -motorcyklar på Åland samtidigt som man samlar in pengar till välgörande ändamål.
– Det är det vår verksamhet går ut på. Vi har provat många olika saker men Taffelsnurren har varit en av de mer populära.
Sedan starten för fem år sedan har evenemanget växt för varje år och under lördagen deltar 50 ekipage vilket är lite drygt 15 fler än i fjol.
– Det är väldigt roligt, det var målsättningen och vi har också några ekipage som bara kör med. Av 50 ekipage går 41 in som veteranekipage, 20 mopeder och 21 motorcyklar.
Tipsrunda
Lördagens runda går från parkeringen norr om Select i Mariehamn via Lemströms kanal, Västerkalmare, Ålands landsbygdscentrum och Stallhagen innan målgången i Haraldsby. En körning som sträcker sig över 38 kilometer.
– Deltagarna är också med i en tipsrunda och det finns tre frågor vid varje stopp. Sedan bjuder vi på korv och läsk i Västerkalmare.
Vid målgången lämnar förarna också en röst på bästa mopedekipage respektive bästa motorcykelekipage.
– Bästa kan vara vad som helst. Vad man gillar mest helt enkelt. I fjol vann en gammal packmoped i orginalskick från mitten på 50-talet.
Deltagare från Sverige
Henrik Rosenbergs förhoppning är att Taffelsnurren ska fortsätta växa och till årets rally har tre entusiaster från Sverige kommit över.
Michael Ottosson och Anders Johansson berättar att de i samband med Kristi himmelsfärd i fjol åkte till Åland för att cruisa med sina mopeder.
– Vi visste inte om rallyt då, men fick reda på det under resan och kunde vara med i slutet. Då kände vi att det här måste vi ju åka på nästa gång, säger Michael Ottosson.
Till årets körning fick de dessutom med sig Håkan Eriksson. Alla tre är medlemmar i Södertälje mopedveteraner och kör Puch Maxi.
– Den var vanligare i Sverige medan Tunturimopederna var vanligare i Finland. Puch Maxi kallas lite skämtsamt för metkroksmopeder eftersom ramen är formad som en metkrok, säger Håkan Eriksson.
– Men på den tiden var det mest tjejer som körde dem, då hade man själv inte gjort det. Man gör det i dag i stället, säger Anders Johansson med ett skratt.
Gemenskapen viktigt
Marcus Quarnström deltar med sin vespa, en Piaggio GS 160 från 1962. Han berättar att han tillsammans med andra veteranentusiaster kör en del under säsongen.
– I juni ska vi på veteranrally till Uppsala. Jag har varit med dit sex, sju gånger tidigare. Mycket handlar om det sociala och det är jättekul att det händer också på Åland. Ibland behövs det till sånt här för att man ska komma iväg och köra.
Motorcykelsällskapet Gunnar Jansson, Farid Chehrehvani, Verner Jansson och Henrik Jansson tycker likadant.
– Det är alltid roligt att komma ut och träffa andra, säger Verner Jansson.
– Ja, halva grejen med att vara veteranentusiast är att få träffa andra likasinnade, säger Gunnar Jansson.
Tunturi supersport bästa moped
Efter målgången är det dags att utse bästa ekipage i respektive klass. Vinnare i motorcykelklassen är Kent Johansson med en grön Kawasaki 900 från 1976.
I mopedklassen kammar Daniel Blomqvist hem priset med sin Tunturi supersport från 1984.
– Jag har hållit på med den hela vintern och nu kör man väl en gång och sen får man börja med något annat, säger han med ett skratt.
Mest brinner han för att köpa gamla mopeder och rusta upp dem till nyskick.
– Jag har ett tiotal mopeder, mestadels Tunturi supersports. Jag tycker det mesta med veteranmopeder är roligt.
Kevin Eriksson