Yvonne Österlund, avdelningschef för infrastrukturavdelningen, har tagit del av revisionen och tycker att den lyfter viktiga problem, även om hon inte delar hela bilden som ges.
– Revisioner är ett bra sätt att genomlysa en verksamhet. Även i den här rapporten finns saker som är viktiga att lyfta upp på bordet, som lönesituationen och problem med långdragna rekryteringar. Det finns mycket matnyttigt gällande hur vi kan jobba med förbättringar. Det är precis vad en revision är till för, säger hon.
Enligt rapporten finns en lång rad utmaningar och problem på infra. ”En del turbulens har förekommit, resultat levereras underifrån av tjänstemännen”, står det. Håller du med om det?
– Nej jag delar inte bilden av turbulens, men vi har haft utmaningar att rekrytera. Inte minst till byråchefstjänsten på allmänna byrån, det var ett problem under flera år och det var jobbigt för personalen att inte ha en permanent lösning.
– Att resultat levereras underifrån ser jag och ledningen som fullkomligt naturligt. Förvaltningen är byggd på att kunniga tjänstemän producerar fantastiskt bra. Det vi i ledningen gör är att stötta och ge medarbetarna bästa möjliga förutsättningar att göra ett bra jobb. Det har vi jobbat mycket med.
Ledarskapet får kritik för att ha ”brustit betänkligt” då en anställd ska ha jobbat ”orimligt mycket” förra året. Hur kunde det bli så?
– Orimligt mycket kan jag inte helt stödja. Men det var en olycklig situation, det är uppenbart att det blev väldigt mycket övertid. Det har att göra med flygupphandlingen, vid tidpunkten var vi en person kort i ett team av tre. Flygupphandlingar är väldigt komplexa och svåra. En person jobbade för att avsluta det pågående avtalet med företaget som gick i rekonstruktion, ordna sjuktransporter till Åbo och starta upp en upphandling om temporär trafik. Ingen av oss kunde ana hur mycket jobb det skulle bli. En person hade kompetensen, tyvärr ledde det till en övertid som är stor och förstås sticker i ögonen. Jag kan inte annat än att tacka den personen, de facto fick vi i gång flygningen och nu har vi ett flygbolag som kör på rutten.
– Även om vi har jobbat mycket med back up och team har vi fortfarande en sårbarhet i vissa situationer, det är en nackdel i förvaltningen som syns i rapporten. Det kan tyvärr uppstå sådant här i förvaltningen.
Det påpekas att lönerna är för låga, stämmer det?
– Vi har svårt att konkurrera, framför allt med det privata men också annan offentlig förvaltning. Det är avancerade och komplexa arbetsuppgifter, det är svårt att hitta en person som har eller kan skaffa den kompetens som behövs. Lönesituationen gör det inte enklare.
Revisionen menar att du som avdelningschef lägger för mycket tid på rekryteringar. Sköter du alla rekryteringar, och lägger du för mycket tid på det?
– Det stämmer inte riktigt, och hade varit bra om jag blivit tillfrågad om det. Större delen av rekryteringarna sköts av enhetschefer eller byråchefer. Men jag kvalitetssäkrar underlaget i de rekryteringar som görs då det är jag som fattar beslut, precis som de andra avdelningscheferna.
Organisationen borde inte tillåtas bli för chefstung, är revisionens slutsats. Har ni för många chefer, och vad gör de?
– Nej vi tog upp det i ledningsgruppen och håller inte alls med. Avdelningen med hundra medarbetare är uppdelad på tre byråer, med en budget på 50-60 miljoner euro per år. I ledningen ser vi ingen som helst möjlighet att förändra situationen, det är nödvändigt för att vi ska kunna upprätthålla den verksamhet vi har. Egentligen hade man kanske till och med behövt dela upp det mer för att en byråchef ska hinna med.
– Jag har fantastiska byråchefer som gör ett otroligt bra jobb, det är stora byråer att ta hand om och jag ser deras belastning. Deras roll är bland annat att stötta medarbetarna, kvalitetssäkra material, handleda och fördela arbetsuppgifter .
Finns det något i revisionen som ger anledning till självkritik, som ni kommer ta med er framöver?
– Det är klart att det finns jättemycket matnyttigt att jobba med och utveckla. Till exempel hittar vi ärenden som ligger öppna trots att kunden är hanterad, för att vi inte har klickat rätt, vi måste se till att det blir korrekt i det digitala systemet. Vi håller också på att titta över våra rutiner för möten.
Revisorn ger beröm åt tjänstemännen men menar att bristerna finns högst upp, på chefsnivå. Vad tänker du kring det?
– Jag tycker att mina byråchefer och jag jobbar bra tillsammans och att vi har en välfungerande avdelning. Den bilden stöds också av byråcheferna, enhetschefer och av avdelningen. Åsikten får stå för revisorn, men jag känner inte igen mig i det. Jag är väldigt stolt och glad över de byrå- och enhetschefer jag har, säger Yvonne Österlund.