I november 2026 måste Åland ha en ny systemlösning för nödsamtal och nödmeddelanden, eftersom avtalet för det nuvarande systemet, Ålarm, löper ut. Sedan flera år tillbaka har landskapsregeringen (LR) utrett möjligheterna att ansluta till det finländska systemet Erica, och tidigare i år intensifierades diskussionerna med Inrikesministeriet ytterligare. Än så länge har man dock inte nått en lösning, och i budgeten för 2025 har LR därför reserverat 200.000 euro för projektledning och införskaffande av behövlig extern kunskap för att utreda andra alternativ.
Landskapsalarmcentralen på Åland är en enhet inom Ålands polismyndighet och polismästare Johan Pawli säger att den primära förhoppningen fortsättningsvis är att komma i mål med en integrering i Ericasystemet.
– Men vi har inte kommit överens om kostnadsfördelningen. Det är där skon klämmer. En integrering i Ericasystemet är fortfarande högsta prioritet men tidtabellen har blivit sådan att vi inte bara kan vänta, och därför behöver vi börja sondera andra alternativ.
Fortsätter diskussioner
I januari ska tjänstemän från Åland och Inrikesministeriet på nytt diskutera frågan.
Är du orolig över tidtabellen?
– Det är alltid bra att vara lite orolig, men det finns tid att få till en lösning. Den tekniska integrationen är inte ett problem och tidtabellen går att lösa, men vi behöver hitta en gemensam uppfattning kring kostnaderna.
Kostnaderna för systemet består av två delar: investeringskostnaden för integrationen och driftskostnader. Förslaget från Åland är att driftskostnaderna som uppstår på Åland, det vill säga datorerna som ska användas, hanteras på Åland, medan parterna delar lika på investeringskostnaden.
– Det har inte funnits brist på vilja och initiativ från Åland. Landskapsregeringen har varit aktiv och kommit med förslag. Varför det är så svårt att komma till skott behöver du fråga Inrikesministeriet , säger Johan Pawli.
Diskuterar positioner
Civilminister Ingrid Zetterman säger att förhandlingarna hittills skett på tjänstemannanivå, men att LR:s uppfattning är att investeringskostnaden ska delas lika mellan Åland och Finland.
– Fördelningsnyckeln behöver vara förenlig med självstyrelselagen och polisens verksamhet lyder till stor del under finsk behörighet. Ett gemensamt system är av intresse för både Åland och Finland.
Hur mycket pengar det handlar om kan Ingrid Zetterman inte gå in på. Som jämförelse kan nämnas att när Ålarm togs i bruk 2021 landade kostnaden på 3,5 miljoner euro. Den gången delade Åland och Finland inte på kostnaden.
– Men min uppfattning är att vi kommer att komma i mål med den här frågan. Det är landskapsregeringens absoluta mål.
Är det aktuellt för Åland att ta på sig hela kostnaden?
– Den här informationen är ganska ny för mig och vi behöver diskutera vår position inom landskapsregeringen inför nästa förhandlingsmöte.
Brådskande tidtabell
Tidtabellen beskriver Ingrid Zetterman som brådskande.
– Om vi inte kan gå med i Ericasystemet är alternativet att bygga ett eget system fortfarande inte vårt första alternativ. Då får vi titta på vilka andra lösningar som finns att köpa färdigt från hyllan. Så vi släpper inte det andra, men vi behöver sätta i gång arbetet om det blir så att vi måste bygga ett eget system.
Om LR tvingas bygga ett eget system är uppskattningen att kostnaden landar någonstans mellan tre och åtta miljoner euro.
– Det är ett stort jobb att göra oavsett vad det blir och vi borde redan haft svar på det. Deadlinen har egentligen passerat, men det är därför vi har med investeringsmedel i budgeten redan nästa år. Så att vi operativt kan sätta i gång arbetet. Tidtabellen är särskilt viktig om vi hamnar på att bygga ett eget system.