Det är lördag förmiddag när Getas frivilliga brandkårs kårchef Torvald Jansson och brandkåristen Karl-Gunnar Håvland möter upp Ålandstidningen på parkeringen vid Geta kyrka.
Det är här medeltidsstigen börjar. Längs den har det brunnit två gånger förra veckan. Först på måndagen och sedan på fredagen. Efter den senaste branden sade brandmästare Krister Koskinen till Ålandstidningen att bränderna är lite underliga, dels för att det har brunnit i samma område, dels för att det båda kvällar handlat om två brandhärdar en bra bit från varandra. Polis kallades därför till platsen på fredagen och nu misstänker myndigheten alltså att det handlar om anlagda bränder.
Eldtände
Det är torrt i markerna just nu, skogsbrandvarning råder och all eldning utomhus är förbjuden. I det här området är terrängen kuperad, med mossbelupen granskog.
Stigen leder oss till en bergsklack som är omgiven av skog. Det luktar brandrök och bränt gräs. Vid en gran stannar Torvald Jansson och pekar på marken. Här brann det i fredags kväll.
– Här hade vi kunnat få eld i storskogen, det är ju början redan.
Han tar upp några brända träbitar. Det är resterna av den informationstavla som enligt polisen har använts för att få fyr på elden.
Släckte ordentligt
En annan brandhärd finns en bit bort, det handlar om kanske hundra meters vandring genom skogen upp på ett berg.
– Det är alltför långt emellan för att det skulle kunna hoppa gnistor hit från det andra stället, konstaterar Karl-Gunnar Håvland och Torvald Jansson.
Elden har spridit sig längs en spricka i berget.
På den här platsen har det brunnit två gånger. 18.35 kom larmet på måndagen.
– Grannarna ringde mig och sade att de såg röken hemifrån, säger Torvald Jansson.
Så gick det några dagar. På fredagen, strax före klockan 21, upptäcktes röken av en av brandkåristerna.
Tolv kubik vatten användes vid släckningen och vattningen vid det första tillfället.
– Vi tog hit en hel tankbil. Det finns ingen möjlighet att det skulle börja brinna igen på det sättet, det bara simmade vatten, säger Torvald Jansson.
Risk för toppbrand
Vi går vidare mot den tredje brandhärden, ett av ställena där det brann den första gången. Karl-Gunnar Håvland stegar upp området, det är ungefär 15 gånger 15 kvadratmeter stort.
En stor gran har fått sig av elden och har svedda kvistar så högt som fyra meter från marken.
– Hade det tagit eld i topparna hade elden kunnat vandra vidare till andra träd och då hade vi haft något som kallas för toppbrand, konstaterar Torvald Jansson.
Polisen utreder
Han säger att brandkårens uppgift är att släcka och att det nu är polisen som tagit vid och sköter utredningen. Det är således alltså polisen som säger att bränderna misstänks vara anlagda.
– Vi vill inte spekulera så mycket i det, säger Torvald Jansson.
Samtidigt är det klart att upprepade bränder på en och samma plats inte hör till vanligheterna.
– Man hajar till nu när det kommer textmeddelanden sent på kvällarna. Är det larm eller är det nåt annat, säger Karl-Gunnar Håvland.
Annika Kullman