Tillverkarna av vindkraftverken på Långnabba har hämtat inspiration från naturen. Spetsarna på de 67 meter långa vingarna är försedda med så kallade ugglefjädrar, vars uppgift är att bryta turbulensen bakom vingarna och därmed minska ljudet. Ålandstidningen frågade VindAX vd, Christer Nordberg, huruvida de fungerar som tänkt?
– Det är korrekt att de ska dämpa turbulensen och därmed hålla nere ljudnivån så mycket det går. Frågan är dock lite för tidigt väckt, vi gjorde ljudmätningar där den här veckan och det är jättesvårt att säga något konkret om saken innan vi har mätdatan i handen.
Enligt uppgift har ni försökt trimma vingarna och dra ner på produktionseffektiviteten i ett försök att dämpa ljudnivån. Hur har det försöket fallit ut?
– Det är en pågående process att lokalisera exakt varifrån ljudet härstammar. Vi testar för tillfället lite olika alternativ och åtgärder i samråd med tillverkaren. Det är alltså lite för tidigt för att svara på frågan.
Svar om några veckor
Christer Nordberg kan heller inte säga hur mycket man behöver dra ner på produktionseffektiviteten för att komma åt eventuella störande ljud.
– När vi har fått konkreta ljuddata kan jag gå mer in på detaljnivå. Först då kan vi ta ställning till hur det påverkar produktionen, säger han.
När har du tillgång till all data?
– Vi fick till stånd en ljudmätning på kort varsel, och får sannolikt svaren om några veckor.
Men finns det ett direkt samband mellan produktionsnivå och ljudnivå?
– I vissa förhållanden ja. I medelvind kan det hända att vi behöver gå ner i produktion för att minska på ljudet. Men vi har inte alla svar ännu i och med att parken körde på full effekt för första gången så sent som på torsdagen.
Förekommer det andra störande ljud än det som uppstår vid vingspetsarna?
– När det är vindstilla kan det förekomma ett visst brummande från transformatorerna, dock vet jag inte om det har upplevts som störande. Man kan höra det i parken, men det är högst osannolikt att det hörs ända till grannarna.
Gränsvärdet för vindkraftbuller vid bostäder ligger på 40 decibel. Christer Nordberg menar att den tekniska biten rörande akustik inte hör till hans expertområde.
– Gällande de frågorna behöver jag nog en rapport att förhålla mig till, säger han.
Ingen munkavle
Enligt uppgifter till Ålandstidningen delade VindAX, inför Långnabbaprojektet, ut andelar i vindkraftsparken till boende i området. Andelarna ska i sin tur ha förknippats med att grannarna avstod från besvär mot störningar.
– Det jag kan säga är att det har utgått en engångsersättning till parkens rågrannar. Men i vilken form det har skett tänker jag inte gå ut med, det är en uppgörelse mellan bolaget och markägarna.
Men förknippades ersättningarna med några villkor?
– Nej, inte som jag har vetskap om. Jag har fått höra de här uppgifterna själv, men det har inte förekommit någon typ av munkavle som en del av uppgörelsen.
De privatpersoner som Ålandstidningen har talat med upplever att dialogen från VindAX, inför projektet, var så gott som obefintlig. Hur ser du på det?
– Planerna fanns utställda på kommunens anslagstavla och alla direkt berörda av projektet hördes.
Var det tillräckligt?
– Ja, det tycker jag nog. Vi har ju ett miljötillstånd och en miljökonsekvensbedömning som har ställts ut i samråd med myndigheterna. Vi är också väldigt transparenta gällande de normer och lagar som reglerar verksamheten.
Han tillägger också att bolaget känner till störningarna och utreder dem kontinuerligt.