Att hon är en sjömanshustru är inget Victoria Lindblom går runt och tänker på. Hon trivs bra med familjelivet och sin mans arbete till sjöss.
- Andra småbarnsföräldrar har också problem, även om de skiljer sig från våra, säger hon.
Läs hela bilagan SJÖLIV här
Victoria Lindblom bor i Hellestorp med sin man Jörgen och barnen Felix, Axel och Isac. Jörgen Lindblom jobbar som skeppare på Birka Cargo och är ute till sjöss i fyra veckor i sträck, och snart kommer det att öka till sex veckor.
Foto: Daniel Eriksson
- Att arbetstiden blir längre är väl sådär. Men jag har inget emot att han jobbar till sjöss alls. Jag vet inte om jag skulle vilja att han var hemma hela tiden, säger Victoria Lindblom.
Till skillnad från många kvinnor i Hanna Hagmark-Coopers studie så tycker hon inte att hon lever två olika liv.
- Det är inte så jobbigt för barnen heller, de är ju inte vana med något annat. Men visst är det roligare för dem när pappa är hemma.
Felix som är åtta år håller med, han har inget mot att pappa är sjöman.
Mammaledig
Victoria är föräldraledig nu med yngsta sonen Isac, efter det kommer hon att arbeta som byråsekreterare på kommunkansliet i Lemland.
- Jag ser nog mig själv mer som en småbarnsmamma vilken som helst, än en sjömanshustru.
När Felix var liten var Jörgen borta upp till fem månader i sträck. Då kunde rutten gå till Nya Zeeland eller Ecuador. Jämfört med det är vardagen mycket lättare nu.
- Det var därför han bytte arbete, han ville vara mer med familjen, säger Victoria.
Hon målar upp en mycket positiv bild av livet som sjömanshustru. Problem finns det nog, men det finns det även för småbarnsföräldrar där båda har nio till fem-arbeten.
Hanna Hagmark-Cooper
Sjömanshustrun är inte historia
Att vara sjömanshustru är ingen historisk eller romantisk företeelse, det är fortfarande vardag för många åländska kvinnor. I Hanna Hagmark-Coopers avhandling syns många likheter mellan förr och nu för sjömanshustrun, en av dem är det tvådelade familjelivet.
Hanna Hagmark-Cooper har studerat livet som sjömanshustru i sin doktorsavhandling. Den blev färdig 2003 vid universitetet i Hull, England.
Kvinnorna i hennes studie kommer från tre olika generationer och hon har märkt stora skillnader men mest överraskad blev hon över likheterna. De äldsta kvinnorna i studien kunde berätta om andra världskriget och var med i slutet av epoken för segelfartygen. Yngst medverkande var en kvinna född 1969.
- En upplevelse av att leva två skilda liv fanns hos alla jag pratade med. Ett när mannen var hemma och ett när han var på jobb.
Olika vardagsrutiner
När hela familjen är samlad är det fest. Men det är inte alltid så lätt för kvinnorna att anpassa sig när mannen väl är hemma.
- De är vana att göra saker på sitt sätt, som de brukar under perioderna då de ensamma har ansvaret för hemmet.
Särskilt uppenbart blev det här för kvinnorna vars män pensionerades, då förändrades deras vardagsrutiner helt och hållet.
En annan likhet över generationsgränserna är oron kvinnorna känner. Stormar och den höga stressen i männens arbete till sjöss är sådant som skapar oro.
- Vissa av de äldre tyckte att det nästan var bättre förr när man inget visste. Nu kan man ständigt följa väderleksrapporter över hela världen, säger Hanna Hagmark-Cooper.
Kan hålla kontakt
Hur kommunikationerna fungerade är milsvid mellan de äldre och de yngre. I dag har familjerna stora möjligheter att ha kontakt med varandra över telefon och Internet, därför är man inte isolerade från varandra på samma sätt längre.
- En medelålders kvinna berättade om att hon fick gå till svärmor för att vänta vid telefonen på mannens samtal, hon hade ingen egen. Senare i livet kunde de skicka e-mail till varandra.
När kommer pappa?
Många kvinnor tyckte att det var svårt att förklara för barnen att pappa skulle åka eller hur länge det var tills han skulle komma hem. Männen är måna om att vara mycket med barnen och hitta på olika aktiviteter när de är hemma. Men de missar fortfarande mycket.
- Därför är det vanligt att de går iland när barnen är små eller att de börjar arbeta vecka - vecka på färjorna, säger Hanna Hagmark-Cooper.
Många kvinnor tänker inte på att de är sjömanshustrur, det är ingen viktig del av deras identitet. Men samtidigt har de ett vardagsliv som skiljer sig från de flesta andra familjer, och de har gemensamma erfarenheter av ett tudelat familjeliv.
Läs hela bilagan SJÖLIV här
Ålandstidningen