Hon startade från Xiamen i sydöstra Kina den 28 december i fjol och har bland annat passerat högriskområdet för piratangrepp runt Somalias kust. Nu befinner hon sig utanför Tunisien för att härnäst ta sig till Gibraltar för sin allra första angöring vid kaj på torsdagsförmiddagen. Väl framme i Gibraltar ska en del besättning bytas ut och utomstående inredningsentreprenörer ska stiga ombord.
– Det var en enastående upplevelse att få kasta loss och åka under bron i Xiamen, säger befälhavaren Ulf Lindroos.
Under färden har personalen badat i Bengaliska viken, mött delfiner, havssköldpaddor och spjutfisk.
– Resan har bjudit på så många saker, säger befälhavaren.
Färden mot Glorys blivande hemmavatten har planerats minutiöst och det mesta har löpt bra så här långt – men allt går inte att förutse. Ulf Lindroos berättar under presskonferensen om små händelser som har ”kryddat tillvaron”, som han väljer att uttrycka det.
– Det gick ganska grov gammal sjö när vi låg och väntade på bunker i Sri Lanka, och under tiden tog sig en lokal liten fiskebåt lite väl nära oss med resultatet att några nät trasslade in sig i våra propellrar, säger han.
Tillbudet löstes dock smidigt efter att man kallade in lokala dykare för att frigöra propellrarna.
Mer folk i Köpenhamn
Invid sig på länk från ms Glory har Ulf Lindroos intendent Stig Pernell som bekräftar befälhavarens utsago om att allt har fungerat bra.
– Personalen har varit väldigt positiv och alla har hjälpts åt. Exempelvis provianterade vi i Singapore och Sri Lanka genom att lyfta ombord allt i säckar från små båtar, säger han.
Fartyget väntas vara i Åbo på förmiddagen den 4 februari, där det som bäst planeras en del program som också ska livestreamas. Men innan dess står Gibraltar och Köpenhamn på tur att få besök. Just nu finns 73 personer ombord, varav 41 tillhör personalen. Men efter Köpenhamn väntas besättningen stiga till mellan 120 och 130 personer. Glory ska också angöra både Mariehamn och Långnäs innan hon sätts i trafik den 1 mars.
– Vi ska göra testresor och kontrollera att fartyget är anpassat till de kajanläggningar som finns i dessa hamnar, säger Ulf Lindroos.
16 långtradare med madrasser
Glorys inredning är till stora delar färdig, men ännu ska tusentals madrasser till fartygets hyttavdelningar levereras – vilket innebär uppemot 16 långtradare, fyllda till brädden av just madrasser.
– I övrigt är det mest gröna växter och mindre detaljer som saknas i inredningen, säger Stig Pernell.
Under presskonferensen som följs av flera medier från såväl Åland, Finland som Sverige ordnas en frågestund. Befälhavaren får bland annat frågan hur Glory rör sig i vattnet.
– Väldigt angenämt, även i hög sjögång. Det finns en hel del ny teknik ombord som vi inte är vana vid men hittills har vi inte noterat några avvikelser.
Hur förberedde ni er för eventuella piratangrepp?
– Vi känner ju bra till området och lägessituationen där. Därför gjordes det riskanalyser för den passagen. Vi anlitade bland annat ett finskt konsultföretag och förberedde barriärer av taggtråd ombord för att försvåra ett angrepp. Men det skedde aldrig några tillbud, vi såg de facto inte en enda pirat.
Hur har ni skyddat de ombordvarande från covidsmitta vid hamnanlöp?
– Det mesta har skötts på digital väg, exempelvis behövliga dokument och så vidare. Vi har väldigt sällan kommit i kontakt med andra människor. Däremot sker lotsningar på vanligt sätt och då är det krav på ett negativt pcr-test för personer som kommer ombord, samt munskydd.
Glory har, hittills, inte haft några konstaterade fall av covid-19 ombord under resan.
Stig Pernell avslutar via en något knastrig linje från ms Viking Glory genom att uttrycka sin stolthet över det nya och moderna fartyget:
– Jag är väldigt stolt över att få hämta hem henne – det här är nog körsbäret på grädden i min karriär.