Emmaus Åland, som är en de instanser som ombetts lämna utlåtande över förslaget till ny landskapslag om socialvården, ställer sig positiv till flera delar av förslaget.
Man välkomnar bland annat att kommunernas roll när det gäller social handledning och rehabilitering förtydligas, liksom att social handledning för unga betonas. Samtidigt påpekas att stödet också måste finnas för personer över 29 år.
Vidare välkomnar man ambitionen att stärka samordningen mellan Ålands hälso- och sjukvård, Ams och socialvården. För att personer inte ska falla mellan stolarna är anmälningsplikten som myndigheterna föreskrivs ett steg i rätt riktning, anser man.
Socialjour också dagtid
Bristen på stödplatser är, enligt motiveringen till lagförslaget, ett problem för kommunerna. Här har Emmaus möjlighet att ta emot fler, skriver man, men det krävs att resurser avsätts för att nå resultat. ”Tredje sektorn kan erbjuda både arbetsplatser och handledning, om finansiering finns för professionella handledare” skriver man i utlåtandet.
Man önskar vidare att tredje sektorn ska få vara delaktig i det multiprofessionella samarbetet även i praktiken, till exempel vid framtagandet av klientplaner.
Emmaus efterlyser vidare att socialjouren ska fungera även dagtid – inte bara nattetid som i dag – eftersom det i dag är svårt att få tag i socialarbetare i akuta situationer dagtid.
Ovillkorligt mottagande
Slutligen skriver man att Emmausrörelsen har tagit ställning ”för ett ovillkorligt mottagande av alla oavsett deras status i landet”. I praktiken betyder det att man anser att papperslösa eller personer utan hemkommun i Finland ska ha rätt till socialvård, till exempel rådgivning, utkomststöd eller psykosocialt stöd. I dag omfattas papperslösa endast av brådskande socialvård och tjänster i enlighet med barnskyddslagen.
”Emmaus Åland anser därför att lagförslaget till ny socialvårdslag behöver kompletteras vad gäller rätten till socialvård i icke-brådskande fall för personer som saknar hemkommun i Finland.” skriver man i utlåtandet.
Sandra Widing