Styrelsen i Ålands fåravelsförening träder fram för ge sin version av varför fårkonsulenten permitterats, efter att de kritiserats av vissa medlemmar.
- Vi har uppfattats som splittrade men det är vi inte, säger vice ordförande Henning Karlsson.
De är alla eniga om att konsulenten gör ett viktigt arbete.
FÅRAVEL Ålands fåravelsförening har ingen konsulent för tillfället, fårkonsulent Mia Schütten har blivit permitterad. Orsaken är att pengarna tagit slut. I ett öppet brev har flera medlemmar kritiserat styrelsen och krävt ett nytt medlemsmöte.
- Vi vill ha kvar konsulenttjänsten, men det här var en åtgärd vi var tvungna att ta. Vi ansökte om ett tilläggsanslag och det var först i september vi blev nekade det, säger ordförande Cecilia Persson.
Fler får men inte högre stöd
När pengarna var slut permitterades fårkonsulenten. Till nästa år kan en konsulenttjänst finnas igen, men ekonomin tillåter knappt en halvtidstjänst. Samtidigt som antalet tackor ökat dramatiskt över åren. Fåravelsföreningen har 137 medlemmar vilka sammanlagt har ungefär 4.500 tackor.
Intäkterna till föreningen består både av medlemsavgifter och stöd. Landskapsstödet är 17.000 euro per år och har varit det ett antal år tillbaka, trots att lönekostnader ökat. Landskapsregeringen har dessutom beslutat att frysa stödet till den summan under de kommande tre åren.
Konsulent viktig för de nya
Hela styrelsen är ense om att fårkonsulenten behövs och gör ett viktigt arbete.
- De farmare som varit med länge har mindre behov, men för de nya är det väldigt viktigt att få råd och hjälp. Det är också viktigt för nyrekryteringen, säger Henning Karlsson.
I styrelsen är man oroade för att fårhållningen kan stagnera utan den rådgivning föreningen tillhandahåller, särskilt vid kommande generationsväxlingar.
- Fårhållningen behövs. Bland annat för att ängarna inte ska växa fast, får är bra betesdjur för att behålla den biologiska mångfalden. De gör även att antalet fästingar minskar, säger Karlsson.
Strandade förhandlingar
Landskapsregeringen vill att fåravelsföreningen ska bli en del av Ålands hushållningssällskap, där flera organisationer ryms. Allt stöd ska gå till hushållningssällskapet och därifrån delas ut.
Styrelsen är oroliga för att inte få något att säga till om, det trots att de har flest medlemmar.
- Vi måste åtminstone få en styrelseplats, säger Henning Karlsson.
Förhandlingarna har skjutits upp på grund av att hushållningssällskapet ännu inte utsett någon vd.
Fåravelsföreningens styrelse har idéer för framtiden, men allt hänger på de kommande förhandlingarna.
Ålandstidningen