Roger Henriksson, Lemlands representant i Ålands räddningsnämnd, säger att det fortfarande finns den ”vi- och dom-känsla” som tjänstlediga biträdande räddningschefen Karl Nordlund nämner i sin kritik mot den nya räddningsmyndigheten.
– Jag tror att det har att göra med att den nya myndigheten är placerad i Jomala, med räddningschefen och nämndordförande från det gamla RÅL (Räddningsområde Ålands landsbygdskommuner. Reds anm.). Då tror jag att det lätt blir kvar en sådan känsla.
Han ser hellre att myndigheten skulle vara placerad någon annanstans, till exempel i Mariehamns räddningsverks lokaler.
– Det är ju också en fråga om var bilarna ska finnas. Nu står de ute och det är inte bra när man ska i väg och måste borsta fram dem ur snön.
Med räddningschefen från det gamla RÅL och lokal i Mariehamn skulle en ordförande från skärgården passa bra för att få den vi-känsla man eftersträvar, säger Roger Henriksson.
– Vi får inte glömma att det är 16 kommuner som ska samarbeta framåt.
Han håller med Mariehamns stadsstyrelses ordförande Michele Ferrari som vill se en utvärdering av verksamheten före man gör organisationsförändringar.
– Det är helt klart att det måste göras och det måste vara en utomstående som gör det.
Det behövs också styrdokument, något som nämnden påkallat att behöver tas fram.
– Det är grundläggande för att vi ska veta vad vi ska göra.
Är det inte nämndens ansvar att se till att det blir gjort?
– Vi ligger på och lyfter det på våra möten och har begärt dem i skyndsam ordning.
Vill se en utvärdering
Föglös representant Maria Svedmark vill också se en utvärdering av verksamheten.
Hur skulle du vilja att organisationen ska utvecklas?
– Jag kan inte säga att jag vet exakt hur den ska utvecklas, men det främsta vi behöver satsa på är att få alla dokument på plats innan vi ens tänker på någon organisationsförändring Om vi gör en organisationsförändring ska den vara väl förankrad.