Sommaren 2018 rådde vattenbrist i landskapet till följd av en ovanligt torr årstid. Som en resiliensåtgärd anhöll Ålands Vatten om att få höja vattennivån med 18,5 centimeter i sina vattentäkter för att få en större buffert. Man fick ett godkännande 2021, men den tillfälliga åtgärden löper ut nästa år.
Nu anhåller man hos Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) om att åtgärden ska införas permanent.
– Det tillfälliga beslutet var villkorat till en utredning av en ny vattentäkt, men den frågan är fortfarande öppen och landskapsregeringen håller på att ta fram en vattenförsörjningsplan för hela Åland, säger Sölve Högman, vd för Ålands Vatten.
Högre nivåer ger 600.000 kubikmeter mer vatten i täkterna.
– Vi anser det positivt för sjöarnas biologiska status och att det är angeläget för vattenförsörjningen att vi har extra vatten.
Håller förrättning
ÅMHM har beslutat att en vattenförrättning ska genomföras eftersom en permanent höjd nivå påverkar markägare runt sjön – land hamnar helt enkelt under vatten.
– Det är viktigt att man i den klargör konsekvenserna, hur det påverkar marken, försämrar värdet och allt sådant, säger Sölve Högman.
Hur har tillgången på vatten varit den här sommaren?
– Vi har legat på bra nivåer och det har inte varit oroande någon gång.
Ålands Vatten har också noterat att det gått åt mindre vatten i sommar än tidigare.
Vad beror det på?
– Det blir lite spekulativt, men jag tror det kan ha att göra med de högre energipriserna. Man kanske tar kortare duschar och sparar mer medvetet. Sedan kommer ny teknik hela tiden, som vattenbesparande kranar, sådant har också betydelse.