– Vi är jättebra på att informera så fort det är något fel, säger upphandlare Sten Schauman vid transportbyrån under en presskonferens på onsdagen.
Så fort det sker avvikelser i skärgårdstrafiken går det ut pressmeddelanden om saken. Det kan ge en uppfattning om att skärgårdstrafiken står stilla hela tiden.
– Så är det inte, säger Sten Schauman.
– Sanningen är den att vi går hela tiden. Dag ut och dag in, 365 dagar om året.
99,998 procent
Enligt landskapsregeringen har skärgårdstrafiken cirka 40.000 årliga avgångar på de frigående linjerna, inklusive matarlinjerna. Den årliga tillförlitligheten är 99,998 procent.
Av de 40.000 avgångarna per år påverkas 20–40 avgångar av väderrelaterade orsaker och 20–40 avgångar av tekniska orsaker. Men en sådan störning behöver inte innebära en inställd tur.
För att allmänheten inte ska få en skev uppfattning om den saken ska landskapsregeringen varje månad publicera uppgifter om utförda turer jämfört med inställda turer.
I november körde skärgårdstrafikens huvudlinjer, exklusive matarlinjerna, 1.376 avgångar. Tillförlitligheten var 100 procent, det vill säga samtliga turer kördes. I sju fall påverkades trafiken, men utan att man behövde ställa in någon avgång.
På linjen Åva–Osnäs påverkades två avgångar av tekniska orsaker.
På linjen Hummelvik–Torsholma påverkades en avgång av en teknisk orsak och två avgångar av vädret.
På södra linjen påverkades två avgångar av vädret.
– Visst finns det störningar. Men har du tänkt åka kommer du med stor sannolikhet att komma fram, säger Fredrik Pettersson.
Gammal flotta
Varför är det viktigt att ni lägger tid och energi på den här informationen?
– Det ligger i vårt uppdrag att visa det som är korrekt och inte det man tror. I dag, när alla är publicister på nätet, kan det vara så att man tror på den som skriker högst, säger Fredrik Pettersson.
– Vi vill visa att det är så här det ser ut. Blir det sämre i framtiden kommer ni att få rätt information om det.
Det som gör att det går bra att lösa trafikproblem som uppstår är samarbetet mellan transportbyrån, Ålandstrafiken och landskapets verkstad, säger Fredrik Pettersson.
Man behöver arbeta väldigt intensivt eftersom flottan är gammal, säger han.
– Ett jobb som normalt sett tar en eftermiddag tar i dag en vecka för att det inte finns reservdelar.
Enligt ett pressmeddelande från landskapsregeringen är behovet av att förnya flottan stor eftersom färjorna inte längre fyller dagens krav på ekonomisk effektivitet, kapacitet, teknisk standard, tillgänglighet och säkerhet vid lastning och lossning.
De gamla färjorna behöver även bytas ut för att uppnå utsläppsmålen som landskapsregeringen åtagit sig att verka för.