Det är med anledning av det fortsatt höga antalet anmälningar om sexualbrott på kryssningsfärjorna i Östersjön som Stockholmspolisen Olof Bratthall uttalat sig om att svensk alkohollagstiftning bör gälla på sjön.
– Med överservering på båtarna följer våldsbrott, våldtäkter, sexuella ofredanden. Det är ett oerhört lidande för personen som blir utsatt och en kostnad för samhället. Så får vi en lagändring som innebär att polisen kan bedriva myndighetsutövning mot rederiernas överservering av alkohol kommer vi även att kunna påverka situationen, säger han i en intervju med Sveriges Radio.
Hälsominister Wille Valve (MSÅ) säger att fartyg som trafikerar mellan Sverige och Finland följer den alkohollag som fartyget i fråga är flaggat under.
– Ett svenskflaggat fartyg följer svensk alkohollagstiftning och ett finskt fartyg finsk lag. Sedan finns det ett avsnitt för internationell passagerartrafik i bägge länders alkohollagar. Där hittar man en massa undantag som till exempel att reklam är tillåten.
Enligt Sveriges Radio gjordes 2017 35 anmälningar om sexualbrott varav 19 stycken var våldtäkter. 2014 gjordes 33 anmälningar om sexualbrott på färjorna mellan Stockholm och Finland och Åland. Då gällde 18 av dem våldtäkt. Statistiken tar inte hänsyn till brott som anmälts i Finland eller på lokala vårdcentraler.
Flera åtgärder
Sveriges Radio har i artikeln även talat med Pia Berglund från branschorganisationen Svensk Sjöfart som säger att hon är positiv till polisens förslag, men att frågan ska regleras på annat sätt.
– Eftersom sjöfarten är internationell så är det svårt att reglera den på det sättet. Ska vi ta frågan på allvar så måste vi reglera den för alla fartyg och då exempelvis inom ramen för EU-samarbetet, säger Pia Berglund till Sveriges Radio.
Ålandstidningen har sökt Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström.
Kevin Eriksson