Ålandstidningen har tidigare berättat att flera anmälningar lämnats in till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) gällande störande buller från de tio vindkraftverken i Långnabba, Eckerö. Under perioden juni till december har totalt 16 anmälningar lämnats in från 15 olika adresser och ÅMHM har den här veckan kommit med ett föreläggande i vilket det slås fast att verksamhetsutövaren, det vill säga Vind AX, måste vidta åtgärder.
I sex av fallen har myndigheten bedömt att en bullermätning måste göras. Bland de berörda fastigheterna finns de närmast fastboende till vindkraftverken, men det handlar också om fastigheter som topografiskt ligger på platser som kan påverkas av buller.
Har ÅMHM inte fått in mätresultaten senast i slutet av maj utdöms ett vitesbelopp på 15.000 euro samt ytterligare 5.000 euro per kalendermånad tills dess att mätningarna har genomförts.
Vill vara med
Vind AX lämnade i början av september visserligen in en bullerrapport, men ÅMHM skriver i sitt föreläggande att denna inte innehöll den information som krävs för att göra en bedömning om verksamheten uppfyller gränsvärdena i tillståndet. Därmed går det på basen av rapporten inte heller att avgöra om de inkomna klagomålen är befogade eller inte.
ÅMHM slår fast att den nya rapporten ska göras av en oberoende konsult, men myndigheten vill också ha möjlighet att närvara vid mätningarna. Det ska framgå om gränsvärdena på 40 decibel överskrids vid någon bostad – och om så är fallet ska förslag på hur ljudnivåerna kan fås ned presenteras. Dessutom ska maxvärdena vid respektive mätning redovisas. ÅMHM gör vidare bedömningen att mätningarna bör göras under vinterhalvåret – november till april – för att minska risken att grönska dämpar bullernivåerna. Mätningarna får heller inte göras vid för blåsigt väder.
Litet tidsfönster
Vind AX:s vd Christer Nordberg har tagit del av föreläggandet och säger att frågan om upplevda bullernivåer är prioriterad inom bolaget. De tidigare mätningarna gjorde bolaget för att se vilka nivåer man låg på, säger han.
Fick ni någon info från ÅMHM om varför mätningarna inte bedömdes vara tillräckliga?
– Vi mätte den utstrålande ljudnivån och det är den mottagna ljudnivån vid fastigheter som vi i nuläget ålagts att mäta.
Det är ganska tajt med tid, de nya mätningarna ska genomföras inom april månad. Vad är nästa steg för er del?
– Vi kommer att ta kontakt med en extern part som ska göra mätningarna för att komma överens om hur vi ska lösa det.
Ni har lite drygt två månader på er, hinner ni?
– Det utgår jag ifrån, sedan är det svårt att styra över vädret. Mätningarna måste tajma med både vindriktning och vindstyrka på ett flertal punkter. Det är en rätt komplex mätning, men målsättningen är absolut att ha allt på plats inom utsatt tid – det med en brasklapp om att det hela är väderberoende.
Christer Nordberg säger att Vind AX tillsammans med tillverkaren hela tiden ser över vilka typer av åtgärder som skulle kunna minska det upplevda bullret.
Har ni kommit fram till någonting?
– Vi har några åtgärder som vi ska prova tillsammans med tillverkaren, men det är ingenting jag vill kommentera förrän vi ser att de har effekt. Vi går ut med resultatet sedan.