Vad gäller svenska vindkraftsbolags lönsamhet konstaterar Anders Wiklund att bolag är väldigt olika och att man inte kan dra alla över samma kam.
– Det finns bolag som är dåligt skötta och bolag som är mer framgångsrika. Kollar du på OX2 så gör vi bra resultat och har en stabil ekonomisk grund att stå på.
Han pratar om att energimarknaden under en lång tid framöver kommer att ändras.
– Då behöver man vara förberedd och riskhantera sin portfölj, och det är något vi gör.
Vad gäller en eventuell överetablering inom vindkraften säger han att inget enskilt energislag på egen hand kommer att skapa balans i framtiden.
– Utan det är en kombination av olika energislag och på olika geografiska platser. Men pratar du stora havsbaserade turbiner så är det en väldigt, väldigt liten del av året som de inte genererar någon ström. Men oaktat det jobbar vi med energilagringsfrågor i alla våra projekt. Vi planerar inte bara att trycka in el i elnätet så fort det blåser, utan också att lagra och omvandla energi till andra bränslen.
Saknar perspektiv
Även Anna Häger säger att energisystemet är mitt inne i en förändringsprocess.
– Jag tycker det saknas en förståelse för att vi är på väg ifrån ett linjärt energisystem där vi har produktion och konsumtion, till ett flexibelt energisystem som också består av till exempel lagring som kan absorbera prisutvecklingar. Man ser inte hela systemet. Men visst, det är inte helt oproblematiskt och det kommer att kräva en stor omställning.
Vare sig Anna Häger eller Anders Wiklund ser heller några motsättningar mellan olika energislag
– Jag säger som svenskt näringsliv. Det enda vi med säkerhet vet är att vi har för lite elproduktion. Det behövs mer grön el och från vårt håll fokuserar vi på vindkraft, säger Anders Wiklund.
Apropå uppmaningarna om att Åland måste se till att det finns pengar den dagen vindkraftsparkerna ska avvecklas och rivas säger han att exitplanen är och har varit en del av projekten ända från start.
– Det kan till exempel handla om bankgarantier.