Under förra veckan testades champagnen som i samarbete med champagnetillverkaren Veuve Clicquot lagras utanför Silverskär i norra Ålands skärgård. Detta var andra gången man tog upp flaskor från havsbotten för att följa upp hur champagnen utvecklas, senaste gången var 2017.
Två grupper, en med influencers och livsstilsjournalister och en med vinexperter, besökte Silverskär och Klobben under arrangemangen. De inbjudna gästerna kom både från Frankrike och resten av världen.
Johan Mörn, anläggningschef på Silverskär, var den som först kom på idén med att lagra champagne på havsbotten efter att bland annat Christian Ekström upptäckte vraket med champagne 2010. Han tror att samarbetsprojektet med Veuve Clicquot inte bara gynnar Silverskär utan även resten av Åland, i och med att det väcker intresse och uppmärksamhet.
– Det känns som att vi lyfter hela Åland, säger han.
Forskningsprojekt
Lison Blanchemanche är ansvarig för projektet ”Cellar in the sea” från Veuve Clicquots sida. Projektet, som ska pågå i 40 år, handlar inte bara om marknadsföring utan även forskning. Hon förklarar att målet med experimentet är att undersöka hur hur vinets åldrande påverkas av två helt olika miljöer, botten av Östersjön och vinkällaren i Frankrike.
– Vi placerade flaskorna på 43 meters djup, där trycket är 5,3 bar. Det trycket är ungefär samma som det i en champagneflaska, säger hon.
Champagneflaskorna, som sänktes ner år 2014, är av tre olika sorter och totalt sänktes 350 flaskor ner i vattnet för lagring. I Veuve Clicquots vinkällare i Frankrike förvaras en likadan omgång av samma sorters champagne. Under provsmakningen jämförs vinerna med varandra för att se hur miljön har påverkat smakutvecklingen.
Vid den första provsmakningen 2017 kom man fram till att champagnen verkar åldras långsammare i havet. Den här gången kunde man konstatera att de olika lagrade flaskorna har ungefär samma sorts utveckling, men att det finns två typer av kemiska föreningar som gör att smaken skiljer sig för champagnen i Östersjön, enligt Lison Blanchemanche. Den ena ger en blommig, fräsch smak, och den andra kan öka fruktigheten eller i hög koncentration smaka som tryffel eller kvitten.
– Vi måste fortfarande vänta för att se hur utvecklingen går, säger hon.
Planen är att flaskor ska tas upp för analys och provsmakning med ungefär fyra års mellanrum. Inför den här provsmakningen tog man upp några flaskor redan förra året för att analysera dem. Även havsvattnet analyserades, och man kom fram till att flaskorna håller tätt.
– Trycket i flaskan hjälper till att förhindra att vatten tränger in, säger Lison Blanchemanche.
Lina Dumas, ansvarig för Veuve Clicquot-projektet på Åland, säger att man i samband med den här provningen tagit upp totalt tolv champagneflaskor.
– De klarar sig jättebra. Det är perfekta omständigheter för att lagra champagne, säger hon.
Vid provsmakningen sparas vinexperternas kommentarer, så att de kan jämföras med framtida test. Även de tomma flaskorna tas med till Frankrike för att analyseras.
Inbjuden stjärnkock
Lina Dumas åkte själv ner till Reims i Frankrike för att möta upp gästerna, som sedan anlände till Åland i ett chartrat plan. Ålandsbesöket ordnades i samband med firandet av Veuve Clicquots 250-årsjubileum.
– De avslutade jubileumsåret här med midsommarveckan, säger hon.
Förutom champagne fick gästerna även prova på lokalt midsommarfirande med midsommarstång, midsommarmat och traditionella sånger och danser.
– Det var fint att upptäcka den lokala kulturen och få dela den med våra gäster, säger Lison Blanchemanche.
Kocken Filip Gemzell, som till vardags driver Michelinkrogen Äng på svenska västkusten, var inbjuden för att laga mat åt gästerna. Han beskriver sin Ålandsvistelse som fantastisk och berömmer både miljön och människorna.
– Alla har varit otroligt imponerade, säger han.
Med sig hade han två kockar och sin sambo, som är restaurangchef på Äng.
– Det har varit superkul att få laga mat till vinfolk och få matcha deras champagne, säger han.
För lunchmaten stod Silverskärs egna kockar. En av dem är kökschef Gustav Eriksson, som tycker att det har varit roligt att visa upp genuin åländsk mat.
– Man märker att de gillar vår lokala mat, säger han.
Gustav Eriksson menar att nu är en perfekt tid på året att visa upp åländska råvaror. Han har bland annat lagat fisk från både Brändö och Lemland och ost från Sund.
– Allt vi serverar är från Åland.
Inte klar ännu
Den svenska champagneexperten Richard Juhlin, som var med och provsmakade flaskorna från champagnevraket som hittades 2010, är en av de experter som fått jämföra champagnen som lagrats i havet med den från källaren i Champagne i Frankrike. Han säger att man märker att de är olika.
– Jag föredrar de som är lagrade i Champagne, men mest för att de här är inte klara än, säger han.
Han säger att champagnen i Östersjön lagras bra, men att det går långsammare.
– Jag skulle tippa att man ska lagra den fem till tio år längre här, säger han.
Om den utvecklas på ett annat sätt är än så länge omöjligt att säga, menar han.
I stort är han nöjd med allt program som ordnats runt provningen.
– Det är fantastiskt bra arrangerat, säger han.