Efter mycket turbulens och Nina Fellmans hot om avhopp från kommittén kunde man i fredags ha möte och även arrangera med höranden från olika sidor och experter.
Kommittémedlemmen Stellan Egeland (Ob) ville att man skulle höra skribenten och doktorn i pedagogiskt arbete Anna-Karin Wyndhamn i kommitténs arbete med att komma med förslag på hur ett jämställt parlament ska ökas och främjas.
Först meddelade Nina Fellman att hon övervägde att lämna kommittén men ställde sedan som motkrav att hon i så fall ville att kommittén ytterligare skulle höra Josefina Eriksson och Cecilia Josefsson, forskare vid Uppsala universitet som bland annat forskar om jämställdheten i Sveriges riksdag. Anna-Karin Wyndhamn gav 2020 ut boken ”Genusdoktrinen” tillsammans med skribenten Ivar Arpi och Nina Fellman menar att de båda står för högerpopulistiska teorier som inte hör hemma i kommitténs arbete.
Såväl Anna-Karin Wyndhamn och Josefina Eriksson och Cecilia Josefsson kunde i fredags höras på distans.
Troligen inget konkret
Nina Fellman säger att Wyndhamns anförande helt motsvarade hennes förväntningar.
– Ja både vad gäller hennes ganska radikala politiska position och relevansen i hennes forskning och ståndpunkter för uppdraget att uppnå ett jämställt lagting.
Hon säger att kommittén ska ha ytterligare två möten och sedan avge ett betänkande. Sedan är det upp till landskapsregeringen att vidta eventuella åtgärder.
– Men jag tror inte att den här kommitténs arbete kommer att utmynna i något konkret, inte i en återinförd jämställdhetsbonus eller så.
Hon säger att hon inte vände sig mot Anna-Karin Wyndhamns forskargärning utan att hon i sin bok ”Genusdoktrinen” i princip menar att jämställdhetsarbete inte behövs.
– Vårt uttryckliga uppdrag är ju att vi ska arbeta för jämställdhet, det är hela premissen. Det hade varit hederligare av Stellan Egeland att inte vara med i kommittén om han inte tror på jämställdhet, säger Nina Fellman.
Om det är så att kommitténs arbete inte resulterar i någonting konkret anser Nina Fellman att det varit bortkastat arbete.
– För mig är det en demokratifråga. Det handlar om rättvisa och om att ett samhälle blir starkare och bättre om alla grupper finns representerade, säger Nina Fellman.
Intressanta höranden
Stellan Egeland anser att mötet man hade var bra.
– Båda hörandena var mycket intressanta och jag är glad att vi fick höra Anna-Karin Wyndhamn. Man får en annan syn på hela jämställdhetsfrågan då man hör henne, säger Stellan Egeland.
Han hävdar att han är lika mycket för jämställdhet som vem som helst annan.
– Men jag säger att man ska se mer på förutsättningar än utfall. Gamla unkna vanföreställningar om egenskaper som tillskrivs könen behöver inte stämma, åtminstone inte på individnivå.
Varför blev du utsedd till kommittén?
– Det var helt enkelt mitt parti som fick komma med förslag och då föreslog de mig. Jag anser fortfarande att det är bra att höra människor med olika ståndpunkter, särskilt dem man eventuellt inte delar åsikt med.
Stellan Egeland tror att man kommer att komma fram till ett bra betänkande inom kommittén.
– Jag jobbar efter det i alla fall. Betänkandet ska vara färgat efter de människor som sitter i kommittén.