För några år sedan stängdes avdelningen Övergårds på Gullåsen på grund av fukt och dålig luft. Nu har symptomen även börjat visa sig på Mellangårds.
-Det är inget jättestort problem, men det är ett problem, säger biträdande avdelningsskötare Helena Yläkorpi.
VÅRD Mellangårds ligger precis som Övergårds i den äldsta delen av Gullåsen, precis i anslutning till varandra. I november 2007 upptäckte man fuktproblem i Övergårds och förflyttade patienter och personal därifrån. I dag är den avdelningen stängd.
Nu befarar man dock att problemen inte enbart fanns i Övergårds. En del i personalen på Mellangårds har problem med luftrören och har torra ögon.
-Jag jobbade också på Övergårds och då tappade jag rösten helt och hållet, säger Helena Yläkorpi som är biträdande avdelningsskötare på Mellangårds och arbetarskyddsfullmäktige.
Samma allvarliga problem har hon inte märkt på Mellangårds.
-Jag kan prata nu, men jag märker lite på rösten.
Särskilt vintertid, när det inte går att öppna fönstren för att få in frisk luft.
Måste flytta?
Även andra i personalen har märkt att luften inte är optimal att arbeta i, berättar Yläkorpi. De som är känsliga har haft problem.
-En i personalen har mycket problem. Hon har varit till läkare och sagt att hon kanske måste prova att jobba på en annan avdelning för att se om luftrören blir bättre.
Det är också ganska vanligt personalen har torra ögon.
-Men jag vet inte hur mycket som beror på torr luft och hur mycket som beror på mögel.
Hittills har, så vitt Helena Yläkorpi vet, ingen av de 28 patienterna på avdelningen visat några symptom.
-Ingen har sagt något till mig och inte någon anhörig heller.
Ska riskbedömas
Det man befarar är att det ska vara fukt och mögel som orsakar problemen, precis som det var på Övergårds. Men ingen vet ännu.
-Jag vet inte om man har gjort några mätningar här i samband med att man mätte Övergårds. Det har i alla fall inte gjorts den senaste tiden, de senaste tre fyra åren då jag har jobbat här.
Man har dock rengjort lufttrummorna och efter det blev det bättre, säger hon.
I arbetarskyddskommittén, där Helena Yläkorpi ingår, håller man just nu på att diskutera den riskbedömning som ÅHS enligt lag är skyldiga att genomföra. Då tittar man på alla möjliga olika fysiska och psykiska brister på arbetsplatsen. I samband med den kommer man troligtvis också att kolla inomhusluften.
-Då går man igenom alla avdelningar på hela ÅHS.
Men när den blir av, vet man inte ännu.
Väntar på beslut
Helena Yläkorpi ser dock inget behov av att påskynda processen ytterligare. Ännu i alla fall.
-Det är inte ett jättestort problem men det är ett problem. Jag kan inte bevisa att det är fukt eller mögel, det kan mycket väl bara vara torr luft.
Om någon blir sjuk och måste byta arbetsplats är det en annan sak, men nu är det bara en känsla som vissa har, förklarar hon.
I och med att man är medvetna om att lokalerna är gamla och i behov av åtminstone renovering och sanering finns det inte så mycket man kan göra än att vänta på ett beslut, säger Helena Yläkorpi.
-Jag förstår det, man måste prioritera när man inte har pengar.
Det finns en politisk majoritet att det ska bli ett geriatriskt sjukhus vid Gullåsen, men hur och när vet ingen ännu. Det finns inget beslut om ifall man ska riva hela huset och bygga nytt eller om man bara ska renovera. Det gör att man hamnar i ett läge där man inte kan göra någonting åt luftproblemen.
-Det finns ingen möjlighet att sätta patienterna någon annanstans. Det är faktiskt hemskt, säger Helena Yläkorpi.
Matilda Andersson