I slutet av juni beslöt styrelsen för Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) att, bland fem kandidater, anställa överläkaren och specialisten inom neurokirurgi, Zandra Olivecrona, som ny chefsöverläkare. Nu har hon installerat sig på den nya arbetsplatsen.
Hon har en bakgrund inom ett antal organisationer i Sverige och har bland annat utvecklat en ny verksamhet vid universitetssjukhuset i Örebro – den neurologiska kliniken.
– Genom den erfarenheten har jag blivit alltmer intresserad av att utveckla vården och bidra till att patienter ska få en så bra vård som möjligt. Jag brinner för att bidra till att hålla en hög kvalitet på vården, säger hon.
Varför valde du just neurokirurgi som ditt specialområde?
– Jag har alltid varit väldigt kirurgiskt intresserad och tyckt om utmaningen i att det är en ganska bred specialitet som tar hand om allt från yngre barn till äldre personer. Dessutom erbjuder kirurgin väldigt mycket både diagnostiskt och forskningsmässigt.
Vilken blir din viktigaste uppgift i nya rollen som chefsläkare på ÅHS?
– Jag arbetar i ett lag bestående av flera personer i ÅHS ledning. Min del blir att vara en lagmedlem och att bidra med just min kunskap. Jag vill fortsätta att utveckla vården, precis som man har gjort inom ÅHS de senaste åren. Det innefattar bland annat att jobba tillsammans med ledningen och med verksamheternas klinikchefer, och stödja dem så de kan göra ett så bra arbete som möjligt. Målet är att tillse en så patientsäker och kvalitativ vård som möjligt på ÅHS.
Vill ha utrymme för kliniskt jobb
ÅHS ledning har, delvis, omstrukturerat tjänsten som chefsläkare. Utöver Zandra Olivecronas tjänst har man också skapat en förvaltningsöverläkartjänst. Man har sökt en chefsläkare som bortsett från det det administrativa också är kliniskt aktiv inom läkarvetenskapen och jobbar med patienter.
Hur ska du hitta tid för bägge rollerna?
– Nu är det ännu inte helt fastställt hur uppdelningen ska se ut, men omstruktureringen ska skapa utrymme för mig att även kunna jobba kliniskt och hålla mig uppdaterad som verksam läkare. Det är jätteviktigt för mig.
Vilken är din syn på de relativt tuffa sparbetingen som har påförts organisationen genom åren?
– Det är ett stort arbete att prioritera mellan de strategiska utmaningarna. ÅHS uppdrag är, att i linje med den uttalade ambitionen och värdegrunden, tillföra mesta möjliga värde till landskapet utifrån de resurser som finns tillgängliga. För att lyckas med det behöver vi hitta en balans mellan att skapa resultat, och att skapa förutsättningar för våra medarbetare att göra ett så bra jobb som möjligt.
Hur kan den balansen uppnås?
– Det innefattar många delmoment, bland annat måste vi utnyttja de resurser vi har på ett optimalt sätt, och samarbeta inom organisationen. Jag tror också att vi behöver öka samarbetet på ett landskapsövergripande plan, till exempel genom mer samarbete med kommunerna och KST.
Ser många fördelar hos ÅHS
En del i chefsläkarens arbete är att fortsätta attrahera en kompetent läkarkår till Åland och ÅHS. Zandra Olivecrona menar att det finns många fördelar med att jobba på Åland.
– Vi har ett sjukhus med korta kommunikationsvägar där medarbetarna har stora möjligheter att påverka sitt arbete. Det råder också en väldigt fin och bra stämning på ÅHS, därmed tror jag att det finns väldigt goda förutsättningar att öka rekryteringen hit. Men för att lyckas med det måste vi synas och visa att vi finns.
Hon ser bland annat AT-läkare och läkarstuderande som en stor rekryteringskälla.
– Det är viktigt att vi tillser en bra utbildningsmiljö för alla personalkategorier som kommer hit så de vill stanna kvar inom organisationen.
Hur bra är den åländska vården och sjukhuset sett till befolkningsmängden?
– Väldigt bra. Det finns en enorm kompetens på sjukhuset. Med de geografiska utmaningarna och patientunderlaget i beaktande är ÅHS en fantastisk organisation.
Varför valde du att komma just till Åland?
– Jag kommer från Stockholm, och min släkt finns i Roslagen. Som yngre har jag tillbringat mycket tid i skärgården, och även på Åland genom mitt seglingsintresse och jag tror att Åland erbjuder fina möjligheter att utöva ett rikt fritidsliv.
Och när flyttar du hit?
– Jag har en fot kvar i Sverige i och med att jag delvis jobbar där tills jag får min legitimation godkänd här på Åland. Men på sikt hoppas jag kunna bo här permanent.